Leuven gaat verdwijnpalen vervangen door ANPR-cameracontrole
Foto: fhw

Leuven gaat de verdwijnpalen in de autovrije winkelwandelstraten in de binnenstad vervangen door controle met ANPR-camera’s die nummerplaten van voertuigen herkennen. Deze palen verhinderen de doorgang voor voertuigen die geen toelating hebben om er te passeren. Zolang de procureur des konings dit niet vraagt, zullen de camera’s niet ingezet worden voor opsporing van gerechtelijke feiten.

‘De verdwijnpalen bezorgen ons in de praktijk teveel overlast. Ze worden vooreerst regelmatig aangereden. Ondanks het feit dat ze voorzien zijn van camera’s en de daders in 9 op de 10 gevallen kunnen worden opgespoord, is het toch altijd een heel gedoe om een schadevergoeding te bekomen. Daarnaast is het ook geen mooi beeld in de straat’, zegt burgemeester Louis Tobback.

‘De ANPR-camera’s flitsen alle voertuigen die er zonder toelating passeren en om die reden niet in zijn bestand zitten’, zegt Tobback, die ervan overtuigd is dat de kostprijs van de camera’s zal kunnen betaald worden met de opbrengst van de boetes. Hij sluit overigens niet uit dat - als de politie hierom vraagt - ze ook elders in de stad geplaatst zullen worden om verkeersovertreders op te sporen. Eerder was er al sprake dat de camera’s na de bouw van de ondergrondse Bruulparking zullen ingezet worden in de omliggende straten die na realisatie van dit project autoluw zullen worden.