‘BKCP verdwijnt en gaat op in Beobank’
Foto: put

De bank BKCP zal fusioneren met Beobank. Daarbij zal het merk BKCP verdwijnen en opgaan in Beobank, het vroegere Citibank. Dat meldt de christelijke bediendebond LBC woensdag na afloop van bijzondere ondernemingsraden bij beide banken.

Helemaal als een verrassing komt het nieuws niet, klinkt het. BKCP en Beobank zijn beide een dochter van het Franse Credit Mutuel Nord Europe (CMNE).

‘Er zal een fusie tussen beide bedrijven komen. Het merk zou verwijnen’, zegt LBC-secretaris Michael Vandenbroucke. De woordvoersters van beide banken konden woensdagmiddag het nieuws nog niet bevestigen, maar er zou later communicatie volgen.

Werkgelegenheid

Wat de gevolgen zouden zijn voor de werkgelegenheid is momenteel nog te vroeg om zeggen, zegt Vandenbroucke. In sommige regio’s is er geen overlap van kantoren, in andere wel. De vraag is of bij een kantoorsluiting al het personeel de overstap zou kunnen maken naar het andere bankkantoor in de buurt, aldus de vakbondsman.

Het nieuws komt niet helemaal als een verrassing, zegt de LBC’er. Ze hebben hetzelfde Franse moederhuis en er waren al een tijdje onderhandelingen om de loon- en arbeidsvoorwaarden van beide banken op elkaar af te stemmen. Maar die gesprekken verliepen stroef, zegt Vandenbroucke. ‘Nu moeten die opnieuw opgestart worden.’ De vakbond vraagt nu een goed statuut en garanties voor maximaal behoud van de werkgelegenheid.

Geschiedenis

De twee banken kennen een vrij uiteenlopende geschiedenis. Beobank mikt op de particuliere klant waar het coöperatieve BKCP, het vroegere Beroepskrediet en een fusie van verschillende regionale banken, als bank voor ondernemers startte. Daar werd later retailbanking aan toegevoegd.

Beobank is groter dan BKCP. Volgens de bedrijfswebsite telt BKCP 49 agentschappen en 45 zelfstandige agenten, goed voor 140.000 klanten. Beobank telt volgens de website 430.000 particuliere klanten en 191 verkooppunten.

De CMNE-groep is actief in het noorden van Frankrijk, België en Luxemburg.