Vakbond klaagt ‘terreurbewind’ bij Alken-Maes aan
Foto: BELGA

Het sociaal overleg bij bierbrouwer Alken-Maes draait compleet vierkant. Dat zegt de christelijke bediendebond LBC-NVK woensdag. De bond spreekt van een ‘terreurbewind van de directie’ en sluit acties niet uit. De directie reageert verrast en benadrukt dat ze openstaat voor ‘verder constructief overleg’ over een voorstel om het werkschema van een veertigtal bedienden in Alken in lijn te brengen met dat van de andere bedienden bij Alken-Maes.

De bediendebond zegt niet tegen verandering en flexibiliteit te zijn, maar daarbij moet het sociaal overleg worden gerespecteerd. ‘Alken-Maes veegt nu het overleg volledig van tafel en laat het personeel terugkeren naar een donkere tijd. Werknemers bang maken, hen onder druk zetten en individueel benaderen, dat kunnen wij niet accepteren’, stelt LBC-NVK.

Nog volgens de vakbond negeert de directie cao’s en akkoorden die werden afgesloten in de ondernemingsraad. Zo zou ze eenzijdig hebben beslist dat de werknemers negen verlofdagen moeten inleveren, ‘en in plaats daarvan “theoretisch” anderhalf uur per week minder moeten presteren’.

‘Meer, langer en drukker werken’

‘We nemen het niet dat het bedrijf verlofdagen wil afpakken in een klimaat van almaar meer, langer en drukker werken en zonder kansen om deeltijds te presteren’, reageert de vakbond daarop. ‘Een bedrijf kan niet eisen dat werknemers altijd en overal beschikbaar zijn en daar niets voor in ruil geven.’

‘Het personeel gaat gebukt onder een directie die een terreurbewind voert en alle mogelijke voordelen en afspraken intrekt’, besluit LBC-NVK. De werknemers zullen zich de komende dagen beraden over de maatregelen die de directie voorstelt. ‘Acties zijn zeker niet uit te sluiten zolang de directie weigert om het sociaal overleg op een correcte manier te laten plaatsvinden’, aldus nog de bond.

De directie van Alken-Maes reageert verrast op de forse uithaal. Ze bevestigt dat er gesprekken zijn opgestart ‘met als doel het werkschema van een veertigtal bedienden van de brouwerij van Alken te harmoniseren met de overige bedienden bij Alken-Maes’. Daarbij zou de werkweek met anderhalf uur verminderd worden tot 38,5 uur, met behoud van loon. In ruil zou het totale aantal vakantie- en compensatiedagen met negen eenheden verminderen tot minimaal dertig. ‘Alle overige regelingen rond werktijd, zoals de extra anciënniteit verlofdagen, blijven behouden’, aldus de directie.

Volgens de directie is het voorstel in overeenstemming met bestaande cao’s. Ze benadrukt open te staan voor verder overleg.

Alken-Maes, bekend van merken als Maes, Cristal, Affligem en Grimbergen, maakt deel uit van de Nederlandse groep Heineken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in