Een groep vrouwen werd dinsdag niet toegelaten tot de vertoning van de film ‘Carol’, omdat ze platte schoenen droegen. Dat schrijft het blad Screen Daily. De reacties op Twitter lieten niet lang op zich wachten.

Het is dezer dagen al glamour wat de klok slaat op het Filmfestival van Cannes. Wie even geen films kan meepikken, komt op de rode loper ook wel aan zijn trekken.

Toch veroorzaakte het festival dinsdag ook enige controverse, toen uitkwam dat enkele vrouwen op de rode loper zouden geweigerd zijn omdat hun schoenen geen hakken hadden. Een groep vijftigjarige vrouwen mocht niet binnen bij de vertoning van Carol, de nieuwste film van Todd Haynes die tot de officiële competitie behoort. Dat de dames ballerina’s, weliswaar versierd met steentjes, droegen, sommigen bovendien om medische redenen, kon niet door de beugel.

Het regende al snel reacties op sociale media, vrouwen over de hele wereld toonden zich teleurgesteld in de dubbele moraal van het festival. De feministische noot in de film Carol én het feit dat het festival dit jaar zo hard inzet op gelijkheid van mannen en vrouwen, maken de gebeurtenis enigszins ironisch, om niet te zeggen wrang. Vorig jaar nog kreeg het festival kritiek omdat er zo weinig vrouwelijke regisseurs vertegenwoordigd waren.

Ook de Engelse actrice Emily Blunt was er niet mee gediend. Tijdens de persconferentie over de film Sicario zei ze: ‘Eerlijk gezegd vind ik dat iedereen platte schoenen zou moeten dragen. Het is teleurstellend, net wanneer je denkt dat er nieuwe golven van gelijkheid zijn. Ik voel me zelf het best in mijn Converse-sneakers.’ Daarop grapte regisseur Denis Villeneuve dat hij en Benicio del Toro en Josh Brolin, medespelers van Blunt, hakken zouden dragen bij de première.

Amputatie

Ook Valeria Richter, filmproducent en schrijver en al jaren vaste klant in Cannes, werd vorige week geweigerd op de rode loper. Pijnlijk detail: Richter moet platte schoenen dragen, sinds twee jaar geleden een deel van Richters linkervoet is geamputeerd. Dat vertelde ze aan de Britse krant The Telegraph. Ook collega's van haar, die om medische redenen waren geweigerd omwille van te lage hakken. 'We trekken een jurk aan en zorgen dat we er feestelijk uitzien', aldus Richter. 'Maar het is niet eerlijk dat hoge hakken ook vereist zijn.'

Ook Asif Kapadia, regisseur van de documentaire over de overleden zangeres Amy Winehouse, die vorige week in Cannes in première ging, toonde zich kritisch. Sterker, op Twitter vertelde hij dat zijn echtgenote hetzelfde was overkomen.

De organisatie van het festival wilde niet reageren en heeft het voorval dus ook niet bevestigd. Directeur Thierry Frémaux ontkende op Twitter dat het voor vrouwen verplicht is bij vertoningen met rode loper schoenen met (hoge) hakken te dragen. 'In het reglement staat louter dat een smoking en avondkledij verplicht zijn, er is geen vermelding van hakken.'

'Verplichte hakken duwen vrouwen in een stereotiep genderpatroon', vindt Nicola Mills, een van de stichters van de Britse afdeling van Film Fatales, een netwerk van vrouwelijke regisseurs. 'Dat lijkt in te gaan tegen alles waarover het festival dit jaar heeft gesproken aangaande gelijkheid. Dan stel ik me de vraag hoe ernstig ze het werkelijk nemen.'