Eurorock: het mysterie van het verdwenen festivalgeld

Bijna drie dagen na de feiten blijven er veel vraagtekens rond de diefstal op Eurorock, een festival in het Limburgse Neerpelt. Dat eindigde in chaos nadat een grote som geld was verdwenen.

De politie heeft bevestigd dat het om 75.000 euro gaat en niet om 45.000 of 80.000 zoals eerder werd gesteld. Intussen loopt een opsporingsonderzoek naar hoe het geld kon verdwijnen.

Volgens festivalwoordvoerder Bernard Van Isacker gaat het om geld van organisator Rudi Donckers en niet over geld uit de verkoop. Dat schrijft hij in een blog waarin hij het opneemt voor Donckers. Nadat het geld zaterdagochtend werd geleverd, is het meteen opgeborgen. Nauwelijks twintig minuten later was het volgens hem weg.

Waarom er zoveel cash aanwezig was, blijft onduidelijk. Dat bands op het moment dat ze optreden nog niets van hun geld gezien hebben, blijkt een uitzondering in de festivalwereld. Op Eurorock moesten verschillende bands die avond zelf nog betaald worden.

‘Ik ga mezelf niet bestelen’

Na de diefstal is de organisator met hartproblemen naar het ziekenhuis gebracht. De geruchten dat Donckers zijn hartproblemen zou verzonnen hebben om zijn verantwoordelijkheden te ontlopen, noemt de woordvoerder compleet fout. Gisteren is hij geopereerd.

Donckers zelf ontkent in Het Laatste Nieuws met klem dat hij het geld zelf heeft doen verdwijnen. ‘Ik ga mezelf toch niet bestelen’, zegt hij. Dat het festival een organisatorisch fiasco was, ontkent hij ook.

Overschrijvingsbewijzen

Toch blijkt de man niet onbesproken. Ives Mergaerts van Kick, het bedrijf dat de backline van het festival verzorgde, zegt in Het Belang van Limburg dat Donckers het bedrijf aan het lijntje hield met vervalste overschrijvingsbewijzen. Kick heeft naar eigen zeggen een openstaande factuur van 10.000 euro staan en overweegt gerechtelijke stappen.

Bovendien blijkt dat het festival helemaal niet uitverkocht was, dat Eurorock de catering nog duizenden euro’s moet en dat sommige festivalgangers mogelijk (een deel van) hun geld terug willen omdat ze niet alle beloofde artiesten hebben gezien.