Brusselse civiele veiligheid wil meer vrouwen aantrekken
Brandweervrouwen Ann en Sabine. Foto: Herman Ricour

De Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (DBDMH) is, vooral op het terrein, een zeer mannelijke dienst. Volgens cijfers van staatssecretaris Cécile Jodogne, waarover Le Soir en de kranten van Sudpresse dinsdag berichten, zijn er slechts 8 vrouwelijke brandweerlieden op een totaal van 1.084. DBDMH heeft dan ook een diversiteitsplan op poten gezet.

In de burelen is het aantal mannen en vrouwen wel beter verdeeld. ‘Als we kijken naar het administratief personeel, zijn er 168 personen, onder wie 82 vrouwen’, aldus Jodogne. DBDMH ‘staat voor een grote uitdaging op vlak van diversiteit’, geeft de staatssecretaris nog toe.

Daarom werd een diversiteitsplan op poten gezet en wordt een diversiteitscharter opgesteld. Daarenboven is de dienst aanwezig op jobbeurzen, worden gegidste bezoeken georganiseerd in kazerne Helihaven en voert ze regelmatig promotie voor de cadettenschool voor brandweerlui om nieuwe kandidaat-brandweerlieden aan te trekken.