Gentse kasseien komen uit illegaal mijngebied

De Gentse Korenmarkt en het Emile Braunplein werden heraangelegd met stenen uit een gebied in India waar zo goed als alle groeves illegaal werken. Met alle gevolgen vandien voor de arbeiders daar. Dat staat vandaag in De Standaard te lezen.

De heraanleg van de Korenmarkt en het Emile Braunplein is een van de grootste openbare werken van de stad Gent van de jongste jaren. De eerste steen werd in 2009 gelegd. Eind dit jaar begint de derde en laatste fase, met de heraanleg van de Botermarkt en de Belfortstraat.

In de aanbesteding vroeg de stad niet alleen dat de kasseisteen voor de pleinen een zandsteen uit Noord-India moest zijn, maar ook dat de stenen fijn gekapt moesten zijn, speciale afmetingen én een grijsbeige tint moesten hebben. Beltrami, een groothandel uit Harelbeke, mocht de steen uiteindelijk voor fase één en twee leveren.

‘Wij hadden die steen toen nog niet in ons assortiment’, zegt Herwig Callewier, zaakvoerder van Beltrami. ‘Omdat de vraag van de stad zo specifiek was, ben ik zelf naar India geweest om stalen te nemen.’

Al snel werd duidelijk dat er geen garantie was dat de kasseisteen op een duurzame manier is gekapt. Elke groeve moet zich bij een administratie registreren die erop moet toezien dat de rechten van de arbeiders worden gerespecteerd. En daar wringt het schoentje. In Coki, waar de Gentse stenen vandaan komen, is geen enkele groeve geregistreerd.

De werkomstandigheden in die groeves druisen in tegen de wetgeving. 'De lijst van inbreuken in de illegale groeves is lang. Arbeiders hebben geen toegang tot toiletten, water of EHBO', zegt Devarajan van de mensenrechtencommissie in Rajasthan. 'Ze dragen ook geen helm, veiligheidsschoenen of mondmasker.' 

Lees het volledige verhaal vandaag in De Standaard.