Denemarken meest fietsvriendelijk, België zesde
Foto: Jimmy Kets

Denemarken is het meest fietsvriendelijke land van de Europese Unie. Dat blijkt uit de tweede editie van de fietsbarometer van de Europese Federatie van Fietsers (ECF). België staat op de zesde plaats.

Net zoals bij de vorige editie, die in 2013 verscheen, staan Denemarken en Nederland bovenaan de lijst, gevolgd door dezelfde vier landen: Zweden, Finland, Duitsland en België.

Bij het opstellen van het klassement tellen vijf factoren : hoe wijdverspreid het gebruik van fietsen is, de fietsveiligheid, het aantal fietstoeristen, het jaarlijks aantal verkochte tweewielers en het aantal en de grootte van belangenorganisaties voor fietsers.

De sterkste stijgers zijn Slovenië, Luxemburg, Litouwen en Spanje. De sterkste dalers zijn Ierland, Portugal en Griekenland. De laatste plaats is weggelegd voor Roemenië. Bij de vorige editie was dat Malta. Nieuwkomer Kroatië staat op de 16de plaats.

Globaal gezien doen de Noord- en West-Europese landen het beter op het vlak van fietsvriendelijkheid. ‘Bij de Zuid- en Oost-Europese landen zijn er nog heel wat mogelijkheden voor vooruitgang’, zegt de ECF.