Delhaize-topman zelf aanwezig om onrust te pareren op ondernemingsraad
Frans Muller komt aan voor de vergadering. Foto: pdd

Delhaize organiseerde vanochtend een ondernemingsraad om vakbonden en personeel in te lichten. Delhaize deed dit omdat de vakbonden de afgelopen dagen nadrukkelijk dreigden met acties. Er is ook ongerustheid over de rol van Mats Jansson, de voorzitter van de raad van bestuur, die ook voor de consultant van Ahold blijkt te werken. De aanwezigheid van ceo Frans Muller op de ondernemingsraad toont de ernst van de situatie aan.

De onrust bij de werknemers van Delhaize over de overnamegesprekken met Ahold is groot. Vakbonden en personeel vinden de verklaring van het bestuur dat het over 'preliminaire contacten gaat' onvoldoende.

Bovendien is er is ook ongerustheid over wie nu eigenlijk de Belgische belangen bij Delhaize verdedigt in de gesprekken met Ahold. De Standaard maakte vandaag namelijk bekend dat Mats Jansson, de voorzitter van de raad van bestuur van Delhaize, ook consultant is van de huisadviseur van Ahold die de Nederlanders bijstaat in hun overnamegesprekken met Delhaize.

Om die onrust te pareren, organiseerde Delhaize maandagochtend een ondernemingsraad. Daarop was naast de de top van Delhaize België ook Frans Muller, ceo van de groep, uitzonderlijk aanwezig. Achteraf klonk het bij de vakbonden echter dat ook hij op de belangrijkste vragen het antwoord schuldig moest blijven.

Dubbele rol

De dubbele rol die voorzitter Mats Jansson heeft, creëert een ongemakkelijke situatie die de Belgische aandeelhouders van Delhaize kan benadelen.

De Zweed Jansson is sinds mei 2012 voorzitter van de raad van bestuur van Delhaize. In de overnamegesprekken tussen Ahold en Delhaize moet hij de belangen van de Belgische aandeelhouders verdedigen. Maar naast voorzitter van Delhaize is Jansson ook consultant (‘senior advisor’) van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan. En die bank is de huisadviseur van Ahold.

Dat betekent dat Jansson bij de twee kampen betrokken is, die evenwel tegengestelde belangen hebben. Of hij daadwerkelijk gevoelige informatie van Delhaize doorspeelt of doorgespeeld heeft naar het Ahold-kamp, is onduidelijk.

Jaarlijkse bonus

‘Er zijn geen wetten die Jansson verbieden om aan Aholds huisadviseur informatie door te spelen over Delhaize. Alles staat of valt met de ethiek van Mats Jansson. Als hij een sterke ethiek heeft, zegt hij gewoon tegen JP Morgan dat hij over Delhaize met hen niet wil en zal spreken’, zegt een Londense zakenbankier.

Volgens de zakenbankier staan dergelijke consultants niet op de gewone loonlijst van de banken, maar is er in Londen een gebruik om ze jaarlijks een bonus uit te betalen in functie van het type van transactie en informatie waarin de consultant een rol speelde.

Graaf Paul Buysse, architect van de Code Buysse voor deugdelijk bestuur, is scherper: 'Zo'n dubbele rol kan niet. Ook al klopt het juridisch, je moet beleggers in alle omstandigheden de zekerheid geven dat hun belangen perfect behartigd zijn.'

Belgisch bedrijf, buitenlandse leiding

Delhaize reageerde gisteren dat retail-expert Mats Jansson ‘bij zijn aanstelling op zijn consultancy-rol heeft gewezen én duidelijk maakte dat het enkel om de Scandinavische regio ging, los van de retail business’.

Dat sommigen in en rond Delhaize zich zorgen maken, heeft mogelijk ook te maken met een uitzonderlijke combinatie bij het supermarktbedrijf, dat één van de belangrijkste Belgische bedrijven is. De voorzitter is een Zweed, de ceo een Nederlander en de financiële man een Fransman. Geen Belgen aan de top dus. En het aandeelhouderschap is bovendien erg versnipperd.

De vakbonden stellen ook vast dat de Belgische politieke en economische wereld tot nu toe apathisch reageert op een mogelijk verlies van een belangrijk Belgisch beslissingscentrum.