‘Honderd bootvluchtelingen gedood in gevecht om laatste voedsel’
Een bootvluchteling krijgt een medisch onderzoek in een vluchtelingenkamp in Langsa, Atjeh Foto: AP

Zowat honderd bootvluchtelingen uit Myanmar en Bangladesh zouden zijn omgekomen in een gevecht over het laatste voedsel aan boord van hun schip. Dat hebben overlevenden verklaard volgens de BBC.

Het vluchtelingenschip met nog 700 migranten aan boord werd gered voor de kust van Indonesië. De vluchtelingen werden naar de haven van Langsa, op het eiland Atjeh, gebracht. Velen van hen leden aan ondervoeding en uitdroging, aldus de BBC.

Daar sprak een BBC-correspondent met overlevenden. Drie van hen vertelden, los van elkaar, hoe een honderdtal vluchtelingen het leven lieten na een gevecht om eten. Slachtoffers werden neergestoken, opgehangen of overboord gegooid. Hun verhalen konden niet geverifieerd worden.

De vluchtelingen waren op weg naar Maleisië maar werden daar weer de zee opgestuurd. Ze zouden twee maanden op zee hebben doorgebracht voor ze door Indonesische vissers werden gered.

Bootvluchtelingen uit Myanmar en Bangladesh worden vaak weer teruggestuurd door Maleisië en Thailand. De Maleisische minister van Buitenlandse Zaken Anifah Aman zei zondag nog dat hij de vluchtelingenproblematiek met Myanmar wil bespreken, maar Myanmar wijst dat af. De overheid in Myanmar noemt zichzelf niet verantwoordelijk.