Waarom het Nigeriaanse restaurant geen mensenvlees serveert
Themabeeld. Foto: Bratwustle - Fotolia
Zondag verscheen in verschillende media, waaronder BBC en De Standaard, het artikel ‘Lugubere ontdekking in restaurant’ waarin werd geschreven dat een Nigeriaans restaurant mensenvlees serveert aan zijn gasten. Het broodjeaapverhaal circuleert al van september 2013 en dook afgelopen weekend opnieuw op.

In september 2013 dook een bijzonder verhaal op in de Nigeriaanse krant Osun Defender. Een Nigeriaans restaurant was gesloten nadat de politie er macabere ontdekkingen had gedaan. Zo zou het restaurant mensenvlees serveren en mensenschedels in de koelkast hebben staan. De omwonenden tipten de politie omdat er altijd ‘verdachte figuren rondhingen bij het hotel’ en ‘er duidelijk iets niet pluis was met de horecazaak’.

Alsof dat nog niet dol genoeg was, berichtte de krant ook over een priester die er gegeten had en het vooral schandalig vond dat hij ‘drie euro had moeten betalen voor zijn maaltijd’. Maar de ober had hem wel verzekerd dat het ‘speciaal vlees was’.

Waarom trappen we erin?

Het verhaal ging in 2013 de wereld rond en kreeg een plaatsje in de meest gerenommeerde en internationale kranten. Elke krant baseerde zich op het verhaal van Osun Defender en niemand kon precies vertellen waar het restaurant zich nu bevond, wie de omwonenden waren of welke priester er nu gedineerd had.

Wie een kijkje neemt op de site van de Osun Defender merkt dat er veel negatieve reacties binnenkomen van Nigerianen die ‘de valse berichtgeving’ afstraffen en zelf in commentaren rechtzetten.

Waarom trappen we er dan toch telkens in en blijft het verhaal zelfs op BBC opduiken? ‘Het is helaas een goed voorbeeld schameloos exotismedenken', zeggen verschillende critici die het verhaal doorprikten. 'We denken aan Afrika en dan mag er plots mensenvlees bijzijn. Dat terwijl er in de regio waar de feiten zogezegd plaatsvonden, helemaal nooit sprake is geweest van de consumptie van mensenvlees.'