Windmolens brengen Vlaanderen half miljoen op
Foto: if
De Vlaamse overheid krijgt een vergoeding tot 30.000 euro per windturbine op openbaar terrein.

Geschikte gronden voor de bouw van windturbines zijn schaars in Vlaanderen. De prijzen voor het opstalrecht – het recht om op de grond van iemand anders een eigendom te hebben – zijn dus hoog. Dat geldt ook als het gaat om windmolens op grond van de Vlaamse overheid.

De bedragen die daarvoor aan Vlaamse overheidsdiensten worden betaald, zijn niet alleen hoog, ze lopen ook erg uiteen. Dat blijkt uit cijfers die minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) bezorgde aan Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V). Bothuyne noteert bedragen die schommelen van 5.000 tot liefst 30.000 euro per jaar. De Vlaamse overheid haalt zo jaarlijks meer dan 500.000 euro binnen, voor 35 windturbines.

De uitbaters van de windmolens kunnen die extra kosten verrekenen via de groenestroomcertificaten die ze krijgen. De rekening wordt zo uiteindelijk betaald door de consument, aan wie de kosten voor groene stroomsubsidies worden aangerekend.

‘Dit is niet logisch. De Vlaamse overheid strijkt zo zelf winsten op die uiteindelijk via de stroomfactuur door de Vlaamse gezinnen en bedrijven betaald worden’, zegt Bothuyne. ‘Er moet toch een betere en goedkopere oplossing mogelijk zijn.’