‘Met deze aanbevelingen toont ons land dat er grenzen zijn’
Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein Foto: BELGA

‘Met deze aanbevelingen toont de Belgische privacycommissie, toont ons land, dat er grenzen zijn’, zegt staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open VLD). ‘Zonder privacy geen vrijheid. Ik hoop dan ook dat Facebook deze aanbevelingen ernstig neemt. Zo niet zal de privacycommissie gerechtelijke stappen ondernemen.’

Volgens de Privacycommissie neemt Facebook ‘een loopje met de Europese en Belgische privacywetgeving en dit op verschillende vlakken’. De sociaalnetwerksite verwerkt heimelijk de persoonsgegevens van zowel haar leden, gebruikers als iedere internetgebruiker die in contact komt met producten en diensten van het netwerk, zonder daarvoor toestemming te vragen.

Facebook aanvaardt niet dat het gebonden is aan de nationale privacywetgeving van België. De privacycommissie spreekt dat tegen.

Social plug-ins

Staatssecretaris Tommelein waarschuwt nu dat Facebook de privacywetten moet respecteren. ‘We kunnen niet toelaten dat Facebook gebruikers, en zelfs niet-gebruikers, zonder hun toestemming volgt op andere websites. Social plug-ins (knoppen op websites waar je op klikt als je die info wil delen op social media, red) mogen geen onnodige gegevens doorsturen naar Facebook’, zegt hij

‘Net als alle andere bedrijven, moet Facebook haar gebruikers ondubbelzinnige toestemming vragen om de informatie die ze verzamelt via cookies te mogen gebruiken. Zeker voor advertentiedoeleinden’, aldus Tommelein.

‘Het bewustzijn rond privacy groeit overal ter wereld. Woensdag stemde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in met een wet die een eind maakt aan spionagepraktijken van bijvoorbeeld de NSA. Steeds meer mensen stellen zich ook terecht vragen bij de opmars van mondiale bedrijven die het niet nauw nemen met de privacywetten.’ Dat besluit de staatssecretaris.

Facebook wijst naar Ierland

Facebook reageert dat het 'reeds gereguleerd is in Europa en tegemoet komt aan de Europese wetgeving rond gegevensbescherming'. Volgens het bedrijf is het 'onduidelijk' in hoeverre de aanbevelingen van de Belgische privacycommissie van toepassing zijn voor Facebook. De socialenetwerksite verwijst naar het Europese hoofdkwartier in Ierland, dat de regulator voor Europa is. 'We zullen uiteraard de aanbeveling bestuderen met onze Europese regulator, de Ierse commissaris voor dataprotectie', klinkt het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in