Oekraïnse president blijft buitenlanders aanwerven
Senator John McCain (VS) Foto: REUTERS

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft een resem buitenlandse politici benoemd tot raadgevers. Onder hen zijn de Amerikaanse Republikein en oud-presidentskandidaat senator John McCain, de Zweedse oud-premier en overtuigd Atlanticist Carl Bildt en de autoritaire, pro-Amerikaanse Georgische oud-president Micheil Saakasjvili.

Gemeenschappelijke factor bij de nieuwe raadgevers is hun Russofobie. De ‘internationale raadgevende raad’ krijgt als taak, hervormingen door te voeren in een land dat op de rand van het bankroet staat. In de huidige Oekraïense regering worden reeds drie portefeuilles beheerd door buitenlanders.

McCain ijvert al maanden om het regime in Kiev zwaar te bewapenen in zijn strijd tegen de steeds als ‘pro-Russisch’ omschreven separatisten in Oost-Oekraïne. Saakasjvili veroorzaakte als president van Georgië in augustus 2010 de (korte) Kaukasusoorlog met Rusland nadat hij manu militari had geprobeerd het autonome gebied Zuid-Ossetië in te lijven. De conservatief Bildt, acht jaar lang Zweeds minister van Buitenlandse Zaken, is een uitgesproken criticus van Vladimir Poetin.

Volgens Dmitro Tsjimkiv van de presidentiële dienst hebben voormelde politici ‘een grote ervaring’ en zullen zij eerlang voor het eerst samenkomen om Oekraïne op het ‘hervormingspad’ te zetten. Onduidelijk is of die hervormingen slaan op de economie, het landsbestuur of het militaire optreden tegen Oost-Oekraïne (de zogenaamde antiterreuroperatie) - of alle drie.

McCain liet al weten ‘erg vereerd’ te zijn met de aanstelling. Hij zei wel eerst te moeten verifiëren of die job verenigbaar is met die van VS-senator.