Nog niet zeker dat Cos neerstrijkt in Dansaertstraat
Winkeliers in de Dansaertstraat protesteren met affiches tegen, de komst van de grote kledingketen Foto: put

De Zweedse kledingketen Cos is nog niet zeker dat het een winkel zal kunnen openen in de Brusselse Dansaertstraat. Niet het protest van de winkeliers uit de straat, maar wel het huurcontract zou roet in het eten gooien, zo meldt brusselnieuws.be.

De tweede Brusselse vestiging van de kledingketen (er zit er al jaren eentje op de Louizalaan) zou zijn intrek willen nemen in het atelier en de winkel van Johanne Riss aan de Nieuwe Graanmarkt.

Ook restaurant Au Fond in de Dansaertstraat moet plaats ruimen voor Zweedse mode en zou een doorgang worden naar de nieuwe winkel. Beide panden zijn eigendom van vastgoedgroep GH.

De uitbaters van Au Fond hebben een minnelijke schikking aanvaard om het pand te verlaten, maar Johanne Riss weigert hun voorstel en stapt naar de vrederechter, zo meldt brusselsnieuws.be na de overlegcommissie van de stad Brussel.

In het huurcontract van de ontwerpster staat dat ze nog achttien jaar mag blijven. De eigenaar zou enkel een andere huurder mogen nemen indien hij het pand afbreekt en terug opbouwt, maar dat is hier niet het geval. Cos zou de nieuwe winkel nog eind dit jaar willen openen.

Protest

Eerder klonk er al protest van de winkeliers uit de straat omdat die vrezen dat de komst van een grote kledingketen het vooruitstrevende en onafhankelijke imago van de wijk helemaal teniet zou doen.

De voorbije jaren moesten verschillende kleine boetieks al andere oorden opzoeken door de stijgende huurprijzen, terwijl alsmaar meer Franse ketens zoals Ba&sh, Sandro en American Vintage zich in de straat kwamen vestigen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in