Rechterhand van Cameron laat geen twijfel bestaan over EU-referendum
David Cameron en George Osborne op 1 mei di jaar. Foto: REUTERS

In zijn eerste Europese optreden na de verkiezingsoverwinning van zijn Conservatieve partij heeft de Britse minister van Financiën George Osborne duidelijk gemaakt dat het menens is met de regeringsplannen om een referendum te organiseren over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Over de timing van het historische referendum liet de rechterhand van premier David Cameron zich niet uit.

‘We hebben een duidelijk mandaat om de Britse relatie met de rest van de Europese Unie te verbeteren en de Europese Unie te hervormen om meer jobs te creëren en de levensstandaard van alle burgers te verhogen’, zo verklaarde Osborne bij zijn aankomst op een beraad van de Europese ministers van Financiën in Brussel. Niemand hoeft er volgens hem nog aan te twijfelen dat er na de onderhandelingen met de Europese partners een referendum zal worden gehouden.

Osborne beloofde dat de Britse regering zich ‘constructief en geëngageerd’ zal opstellen tijdens de onderhandelingen, maar ook ‘stevig en vastberaden’. Hij reageerde niet op de vele geruchten dat Downing Street de onderhandelingen snel wil afronden en reeds volgend jaar een referendum zou willen houden. Voor de verkiezingen had Cameron verklaard dat de volksraadpleging voor het einde van 2017 zou georganiseerd worden.

Osborne sprak dinsdag reeds met zijn Duitse ambtgenoot Wolfgang Schaüble over de onderhandelingen. ‘Het is niet aan Osborne en mij om beslissingen te nemen over een hervorming van de Europese Unie, maar we zullen allebei onze bijdrage leveren om dat proces vooruit te helpen’, zei Schaüble. Volgens hem gaat het er onder meer om de eurozone te versterken zonder de overige EU-lidstaten tot tweederangslidstaten te degraderen. Groot-Brittannië is geen lid van de eurozone.