Adriaan van Dis wint Libris Literatuurprijs
Adriaan van Dis

‘Ik kom terug’, de roman van de schrijver Adriaan van Dis, wint de Libris Literatuurprijs. Met het boek over zijn moeder wint de Nederlandse auteur 50.000 euro.

De prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar gaat naar een ‘uitzonderlijk roman, die op tragikomische wijze naar de kern van het menszijn graaft’, aldus de vakjury onder leiding van Wim Pijbes. Adriaan van Dis volgt zo zijn landgenoot Ilja Leonard Pfeijffer op, die vorig jaar won met La Superba.

In Ik kom terug krijgt een schrijver het voorstel van zijn 98-jarige moeder om een deal te sluiten: zij vertelt hem haar levensverhaal en in ruil bezorgt hij haar de pillen die een zachte dood garanderen.

Van Dis ontvangt een cheque van 50.000 euro en een door Irma Boom ontworpen bronzen legpenning.

De andere genomineerden waren Esther Gerritsen met Roxy, Kees ’t Hart met Teatro Olimpico, Gustaaf Peek met Godin, held, Niña Weijers met De consequenties en Peter Terrin met Monte Carlo, de enige Belg in het rijtje. Weijers was als enige ook genomineerd voor de Gouden Boekenuil, waarvan zij de publieksprijs won.

De zes op de shortlist ontvingen, evenals Van Dis, eerder al € 2.500 ontvingen voor hun nominatie. Het totale prijzengeld van de Libris Literatuur Prijs bedraagt € 65.000 euro. Vorig jaar won La Superba van Ilja Leonhard Pfeijffer deze prestigieuze literatuurprijs.

Van Dis (1946) en ’t Hart (1944) torenden, als twee generatiegenoten en éminences grises boven de anderen op de shortlist uit. Beiden werden eerder genomineerd en daarmee rekenen de uitgevers en boekhandelaren ze ongetwijfeld tot de favorieten, schreef Maria Vlaar in deze krant.

Vlaar: ‘Van Dis’ Ik kom terug is een heerlijk en humoristisch geschreven portret van zijn moeder en een zelfportret, een ontluisterend en ontroerend verslag van een aftakelingsproces, en tegelijk een monument voor een tragische vrouw.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in