Jean-Marie Le Pen start politieke beweging na schorsing Front National
Jean-Marie Le Pen. Foto: AFP

Jean-Marie Le Pen, de oprichter van de Franse extreemrechtse partij Front National (FN) wil zijn eigen politieke formatie wil vormen. De aankondiging komt er nadat Le Pen vorige week geschorst werd door zijn dochter en FN-voorzitster Marine Le Pen.

‘Ik ga geen andere partij oprichten. Ik ga een formatie vormen die geen concurrent zal zijn van het FN’, zei Le Pen. De formatie moet als valscherm dienen tegen de huidige rampsituatie, aldus Le Pen.

De 86-jarige Le Pen hoopt naar eigen zeggen de politieke lijn van het Front National te herstellen, zoals die decennialang gevolgd is.

De vroegere vice-voorzitter van de partij, Bruno Gollnisch, heeft het nieuws bevestigd op France Info: 'Jean-Marie heeft mij iets gezegd over een stichting of associatie.'

Op de vraag wat hij van de huidige situatie met zijn dochter Marine vindt, antwoordde Jean-Marie Le Pen dat het hem zeer droef stemde. Volgens hem had zijn dochter 'grote waarden en kwaliteiten'. 'Ik wacht tot ze haar gedachten verduidelijkt en dat ze kiest tussen haar vader en Philippot.'

Vorige week nog werd Le Pen geschorst door het partijbestuur na zijn omstreden uitspraken over de Holocaust en het immigratiebeleid. Zo noemde hij de Holocaust een detail van de Tweede Wereldoorlog en schilderde hij de Franse premier Manuel Valls af als een immigrant.