De Vlaamse schrijver Jef Geeraerts is overleden op 85-jarige leeftijd. Dat heeft zijn dochter Ilse maandagnamiddag bekendgemaakt.

De bekende schrijver zou een hartaanval gekregen hebben tijdens een routinecontrole in het UZ Gent.

Geeraerts was vooral bekend van de Gangreen-cyclus, die in Vlaanderen heel wat stof deed opwaaien door de al dan niet bewust aangebrachte pornografische en racistische inslag. Na de Gangreen-cyclus specialiseerde hij zich met succes in misdaadromans, vaak met het politieduo Vincke en Verstuyft in de hoofdrol.

Geeraerts groeide uit tot één van de meest gelezen schrijvers van de tweede helft van de twintigste eeuw. met thrillers zoals 'Dossier K' en 'De Zaak Alzheimer'. Voor die laastgenoemde ontving hij zelfs de Gouden Strop voor de beste Nederlandstalige misdaadroman.

'Je kan niet blijven leven'

Amper een week geleden gaf Geeraerts nog een interview aan Humo, waarin hij zei dat 'het enige wat hem nu nog restte de dood was'. 'Nu rest mij alleen nog de dood. Je kan niet blijven leven, hé, de datum nadert', klonk het.

Na de dood van zijn vrouw Eleonore in 2004 kwam de 85-jarige schrijver niet meer in het openbaar en schreef hij geen boeken meer. Hij trok zich terug in zijn woonst in Baarle (Drongen) vlakbij Gent. In 2010 ondernam Geeraerts wel nog een laatste reis naar Congo. Samen met zijn collega-schrijver Erwin Mortier en een filmploeg constateerde hij er dat het land sinds 1960 'nog niets verbeterd was'.

Antwerpen

Het stadsbestuur van Antwerpen laat vanaf dinsdag een rouwregister leggen aan de inkombalie van het stadhuis op de Grote Markt, naar aanleiding van het overlijden van de Antwerpse schrijver Jef Geeraerts.

Het rouwregister zal dinsdag vanaf 12 uur beschikbaar zijn en vervolgens nog elke werkdag van 8.30 tot 17 uur tot de dag van de begrafenis. 

Antwerps cultuurschepen Philip Heylen (CD&V) laat verder weten 'diep getroffen' te zijn door het heengaan van Geeraerts. 'Hij was een warm mens en een groot auteur die vele generaties aan het lezen kreeg', zegt Heylen. 'Hij schreef rauw en realistisch, schuwde de controversie niet, maar heeft uiteindelijk gelukkig wel de erkenning gekregen die hij verdiende.' 

Geeraerts ontving in het verleden van de stad onder meer een gedenkplaat aan zijn geboortehuis. De stad kocht ook het handschriftenarchief van de schrijver aan met het oog op bewaring.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig