Vakbonden tevreden over investeringsplannen Japanners
Foto: Jimmy Kets

De Japanse chemiegroep Nippon Shokubai investeert 350 miljoen euro in de Antwerpse haven, zo meldt Vlaams minister-president Geert Bourgeois maandag.

Donderdag was al duidelijk dat er een investering aan zat te komen, alleen was nog niet duidelijk om welk bedrag het ging.

In de vestiging van Nippon Shokubai op de Antwerpse linkeroever worden superabsorberende polymeren gemaakt. De productie zal worden opgetrokken van 60.000 ton naar 160.000 ton per jaar. En er wordt geïnvesteerd in een productievestiging voor acrylzuur, de basisgrondstof voor de polymeren.

Vakbonden

Het project zal tientallen extra jobs opleveren en zal ervoor zorgen dat Nippon Shokubai nog jaren in de haven actief zal blijven. De vakbonden reageren opgetogen. 'We juichen het uiteraard toe dat er geïnvesteerd wordt en dat er tientallen jobs aan verbonden zijn. Dikwijls is het andersom', zegt vakbondssecretaris Jan Martens (BBTK). 'Nippon is hier klein begonnen, zonder vakbondsafvaardiging, maar het is alleen maar blijven groeien', stelt hij.

Ook Koen De Kinder(LBC-NVK) reageert tevreden. 'Na de aankondiging vorige week van de investeringsplannen van de Saudische mensen (voor ERS aan het Delwaidedok, red.) zijn nu ook de Japanse mensen bereid hier te investeren', stelt hij. 'Al kan je je dan afvragen waarom de werkgevers in de sector steeds maar blijven hameren op de hoge loonkost. Met die investeringen blijkt dat toch een relatief verhaal?'

Nippon Shokubai

Nippon Shokubai is een Japans chemiebedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van acrylzuur en superabsorberende polymeren. Het Japanse bedrijf heeft wereldwijd meer dan 4.000 medewerkers en beschikt over productie-installaties in Japan, China, Indonesië, Singapore, de Verenigde Staten en België. De vestiging in Zwijndrecht, tevens de Europese hoofdzetel, is opgestart in 1999 en telt 95 personeelsleden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig