Turkse president begeestert Hasselt
Voor een uitgelaten Ethias Arena hield de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zondagavond een begeesterende toespraak. Foto: BELGA

Voor een uitgelaten menigte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zondagavond een begeesterende toespraak gehouden in de Ethias Arena in Hasselt. Hij had het vooral over de verwezenlijkingen van de regering en vroeg de Turken in ons land om hierover na te denken als ze gaan stemmen voor een nieuw Turks parlement. De naam van regeringspartij AKP sprak hij evenwel niet uit.

Erdogan is als voormalig regeringsleider en huidig president van Turkije razend populair. Het duurde dan ook maar enkele uren alvorens alle tickets voor zijn toespraak in Hasselt de deur uit waren. Een aantal mensen moest ontgoocheld op de parking blijven wachten.

Erdogan werd als een ware popster onthaald door zo’n 15.000 fanatieke aanhangers. In zijn toespraak, die iets langer dan een uur duurde, blikte hij eerst terug op de verwezenlijkingen van de huidige regering. Hij vond dat de huidige bewindsploeg ‘goed bezig’ is, en zei dat de mensen hieraan mogen denken als ze hun stem voor de parlementsverkiezingen uitbrengen.

Ook de toekomstige projecten, zoals de bouw van de grootste luchthaven van Europa in Istanbul, waren statements pro-regering. Erdogan slaagde er evenwel in om niet één keer de naam van het AKP te noemen, de partij die hij zelf heeft opgericht en al vele jaren de plak zwaait in Turkije.

Voor de Turken in Europa had Erdogan enkele duidelijke boodschappen meegebracht. Hij wees hen op het belang om de lokale taal te leren en zich aan te passen. Voorts zei hij dat ze hun moedertaal en eigen cultuur niet mogen vergeten.

De president kreeg het publiek duidelijk op zijn hand en kreeg een minutenlange ovatie. Bij zijn vertrek hadden vele Turken langs de weg postgevat om hem te begroeten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in