Tony Blair: ‘Labour moet opnieuw centrumpartij worden’
Foto: BELGAIMAGE

De voormalige Britse Labour-premier Tony Blair zegt dat zijn partij opnieuw naar het centrum van het politieke spectrum moet keren om te kunnen herstellen van de verkiezingsnederlaag.

‘Een desastreuze electorale nederlaag.’ Zo noemt Tony Blair, ooit de langst regerende Labour-premier uit de Britse geschiedenis, de uitkomst van de verkiezingen in zijn land. En er is volgens hem maar één weg terug: opnieuw naar het centrum.

Want volgens Blair heeft het linkse discours van de intussen afgetreden Ed Miliband de kiezer ‘vervreemd’, zo pende hij neer in de Britse zondagskrant The Observer. Nochtans prees Blair Milibands ‘moed’ en ‘briljante campagne’.

‘Britse gezinnen moeten weten dat we niet enkel blij zijn als ze hard werken, maar dat ze daarmee ook vooruit geraken in het leven. Ze willen beter af zijn, en ze moeten weten dat we dat niet enkel tolereren, maar wel actief ondersteunen.’

Verwacht wordt dat Blairs opiniestuk een eerste stem is in een wekenlang debat over de richting die de partij nu heen moet. Volgens de driemalige verkiezingsoverwinnaar moet Labour alvast staan voor ‘ambitie, aspiratie, maar ook compassie en zorg.’