Theuns wint slotetappe Vierdaagse van Duinkerke
Foto: PHOTOPRESS.BE

Edward Theuns (Topsport Vlaanderen - Baloise) heeft de slotrit van de Vierdaagse van Duinkerke (2.BC) gewonnen. Hij bleef in de spurt Bryan Coquard (Europcar) en Danilo Napolitano (Wanty-Groupe Gobert) voor. Ignatas Konovalovas (Team Marseille 13 KTM) is de eindwinnaar in Duinkerke.

De laatste etappe bracht het peloton van Cappelle la Grande naar Duinkerke over 171 kilometer.
De Nederlander Tim Kerkhof, de Duitser Christian Magere en de Fransen Sébastien Turgot, Thomas Voeckler, Laurent Pichon en Benoit Jarrier gingen er al vrij vroeg vandoor. Zij realiseerden een maximale voorsprong van 3:45 op het peloton, waarin vooral de renners van Cofidis het tempo bepaalden.

De zes leiders mochten de 10 plaatselijke ronden, van elk 6,9 kilometer, op en rond de Boulevard Sainte Barbe aansnijden met een voorsprong van 1:55 op de grote groep. Martin Mortensen en Fabio Duarte trokken op vijf ronden van het einde in de tegenaanval, maar werden op 22 kilometer van de finish weer gegrepen. De voorsprong van de vroege vluchters bleef maar slinken.

Met nog 15 kilometer voor de boeg trok Benoit Jarrier alleen in de aanval, maar op 7 kilometer van de finish smolt alles netjes samen en kon een gegroepeerd peloton de slotronde intrekken. Niemand slaagde erin nog weg te komen en in de daaropvolgende groepssprint haalde Theuns het nipt van Coquard en Napolitano.

De Litouwer Ignatas Konovalovas is de eerste Litouwse eindlaureaat en volgt op de erelijst de Fransman Arnaud Démare op.

Uitslag:

1. Edward Theuns (Topsport Vlaanderen) de 171 km in 3u54:23 (gem. 43,774 km/u)
2. Bryan Coquard (Fra)
3. Danilo Napolitano (Ita)
4. Yaucheni Hutarovich (WRu);
5. Timothy Dupont;

Eindstand:

1. Iganats Konovalovas (Lit/Marseille 13-KTM) 21u25:03
2. Bryan Coquard (Fra) op 0:14
3. Alo Jakin (Est) 0:31
4. FREDERIK BACKAERT 0:35;
5. Damien Gaudin (Fra) 0:40