Anderlecht opnieuw titelkandidaat
Foto: BELGA

Anderlecht doet weer helemaal mee in de titelstrijd na de 3-1-zege tegen Club Brugge, dat 0 op 6 pakt in zijn laatste twee matchen. Een doelpunt van Najar na amper 45 seconden zette de regerende landskampioen meteen op goede weg maar de 21-jarige doelman Roef moest zich daarna enkele keren onderscheiden. Topscorer Mitrovic maakte er na rust 2-0 van en verder dan de aansluitingstreffer van Refaelov kwamen de bezoekers niet meer, Praet maakte er in het slot zelfs nog 3-1 van. Anderlecht springt zo over Club Brugge naar de tweede plaats, op twee puntjes van leider AA Gent.

Bij Anderlecht verscheen Leander Dendoncker verrassend aan de aftrap. Praet verhuisde naar de linkerflank waar Achempong een rijtje achteruit werd geschoven om de geschorste N’Sakala te vervangen. In doel stond de 21-jarige Davy Roef aangezien Proto door de reviewcommissie alsnog werd geschorst.

Club Brugge kon op zijn sterkst aantreden, dus ook met Meunier, Vormer en Vazquez die alle drie nog twijfelachtig waren door blessures. In de spits koos Preud’homme voor ex-Anderlechtenaar Tom De Sutter.

Bekijk hier beide opstellingen

Anderlecht deed er vooraf alles aan om het publiek op te zwepen: vuurwerk, clubcoryfeeën als Paul Van Himst, Jan Mulder en Robbie Rensenbrink én de officiële Gouden Schoen voor Dennis Praet. Het loonde, want de thuisploeg startte furieus en na amper 45 seconden stond de 1-0 op het bord. De Bock was nog niet goed wakker en Najar profiteerde optimaal: de Hondurees verscheen na een knappe pass van Defour alleen voor Ryan en faalde niet.

Anderlecht - met Defour op kop - rook bloed, was sterker op alle gebied en liet Club niet ademen. Een tweede goal bleef echter uit en na een halfuur kwamen de bezoekers - onder impuls van Vazquez - beter in de wedstrijd. Reservedoelman Davy Roef deed Proto echter helemaal vergeten met drie knappe reddingen. Izquierdo (knappe plaatsbal), De Sutter (kopbal) en Duarte (afgeweken trap) werden er gek van en gescoord werd er voor rust niet meer.

Preud’homme greep in aan de rust en bracht met Obbi Oulare de boeman van Anderlecht uit de heenwedstrijd. Club startte sterk en Roef moest meteen de meubelen redden op een schot van Izquierdo. Anderlecht herpakte zich en na 54 minuten verdubbelde topscorer Mitrovic de score: de Serviër kopte een hoekschop hard tegen de touwen: 2-0. De veer leek gebroken bij de bezoekers maar Refaelov maakte het in de 66ste minuut alsnog spannend door de aansluitingstreffer voorbij Roef te schuiven: 2-1.

Zo werd het toch weer spannend, zeker toen Defour met krampen naar de kant moest en werd vervangen door Heylen, waardoor Hasi de tactiek weer moest omgooien. Club voerde de druk nog op maar deze keer konden ze niet voor een geslaagde comeback zorgen. Refaelov vroeg nog een strafschop na een trekfout van Deschacht maar kreeg in de plaats een gele kaart, wat in het Brugse kamp op verontwaardiging werd onthaald. Paars-wit sleepte zich naar het einde maar Praet zorgde voor zekerheid met de 3-1 vlak voor affluiten en dat resulteerde in een stevig feestje in het Constant VandenStock stadion.

Door deze zege doet Anderlecht immers weer helemaal mee in de titelstrijd. Het komt met nog drie wedstrijden te spelen op gelijke hoogte met Club Brugge maar heeft één wedstrijd meer gewonnen en staat dus voor blauw-zwart in de stand. AA Gent staat nog steeds op kop met twee puntjes voorgift.

Huidige stand in Pay-off 1:

1. AA Gent 43

2. Anderlecht 41

3. Club Brugge 41

4. Standard (6) 33

5. Kortrijk (6) 33

6. Charleroi 33

Resterend programma van drie titelkandidaten:

17 mei: Club Brugge-AA Gent, Anderlecht-Standard

21 mei: AA Gent-Standard, Charleroi-Club Brugge, Kortrijk-Anderlecht

24 mei: Anderlecht-AA Gent, Club Brugge-Kortrijk

Opgemerkt:

Anderlecht speelde voor het eerst in het nieuwe thuisshirt: horizontale paars en witte strepen. Maar ook Club trad niet aan in de ‘traditionele’ oranje uitrusting, maar in lichtblauwe shirts. ‘De spelers spelen liever in het blauw’, gaf Preud’homme vooraf mee als verklaring.

Belangrijkste fases:

1’ GOAL! Defour dropt een bal in de rug van een blunderende De Bock, waardoor Andy Najar alleen voor Ryan verschijnt. De Hondurees maakt het koeltjes af: 1-0.

3’ Olivier Deschacht kan een hoekschop verlengen, maar hij ziet de bal net naast verdwijnen.

7’ Deschacht werkt een voorzet slecht weg. Meunier moet snel handelen, waardoor zijn schot enkele meters naast verdwijnt.

13’ Praet krijgt even wat tijd en ruimte en trekt zich op gang. Zijn schot gaat naast de kooi van Ryan

29’ José Izquierdo poort Defour en plaatst de bal richting verste winkelhaak. Roef moet zich een eerste keer onderscheiden.

30’ De hoekschop van De Bock wordt door De Sutter verlengd. Roef moet de bal overtikken. Nieuwe hoekschop Club, maar die levert niets op.

33’ Davy Roef pakt uit met zijn derde goeie save. Nu ranselt de jonge goalie een afgeweken bal uit de linkerhoek. Knappe reflex.

35’ Vazquez zet met een heerlijke hakbal Izquierdo op weg naar Roef, maar die heeft zijn hoek goed verkleind. Club groeit in de wedstrijd.

44’ Plots krijgen we twee ballen op het veld. Terwijl Vormer de ene wegtrapt, kan Defour er met de echte wedstrijdbal vandoor. Gumienny legt het spel stil, tot woede van het thuispubliek.

45’ Club krijgt nog een vrije trap op de rand van de zestien na een fout op Refaelov. Refaelov zet zich achter de bal. De trap wijkt af, Roef vangt makkelijk.

47’ Vanden Borre gaat de mist in, Izquierdo gaat met de bal aan de haal. De flankspeler kapt naar binnen en haalt laag uit. Roef brengt redding met de voet.

54’ GOAL! Mitrovic torent boven iedereen uit en kopt een hoekschop hard tegen de touwen: 2-0.

58’ Davy Roef laat een doorgekopte bal van Oulare los, Refaelov kan profiteren en haalt uit maar... Daar is Roef alweer.

61’ Na een prima steekballetje komt Najar alleen voor Ryan. De Hondurees moet echter even op zijn stappen terugkeren, waardoor hij zijn schot niet genoeg kracht kan bijzetten. Ryan blijft goed recht en voorkomt de 3-0.

66’ GOAL! Vazquez met de geniale steekpass, Refaelov komt oog in oog te staan met Roef en faalt niet. De jonge goalie is dan toch te kloppen: 2-1.

70’ Izquierdo verstuurt een bal de zestien in, Deschacht gaat nadrukkelijk aan de schouder van Refaelov hangen. Gumienny fluit niet, Refaelov krijgt geel voor protest en mist de volgende wedstrijd thuis tegen Gent. Zuur voor Club, dit had het een penalty kunnen zijn.

76’ Roef toont zich weer iets te onzeker op een hoge bal. Oulare neemt de bal ineens op de slof, maar zijn afschamper gaat over en naast.

80’ Mitrovic krijgt tijd en ruimte om aan te leggen, via een Brugs been verdwijnt de bal in hoekschop.

86’ Acheampong degradeert Usain Bolt tot een jogger en storm op Ryan af. De Australische goalie houdt de spanning er in.

89’ GOAL! Duarte werkt een voorzet van Najar slecht weg. Praet is goed gevolgd en schuift de bal droog de verste hoek in: 3-1.

Herbeleef hier de volledige wedstrijd fase per fase