De Russische president gelooft dat Duitsland en Rusland, ondanks alle moeilijkheden, de weg van de verzoening zijn ingeslagen. ‘Het is geen geheim dat de Duits-Russische verhoudingen geen al te beste tijd kennen - door de gebeurtenissen in Oekraïne’, zei Poetin op een gemeenschappelijke persconferentie in Moskou. Merkel hamerde er tijdens haar ontmoeting met Poetin op dat er een vreedzame oplossing moet komen voor het Oekraïense conflict.

‘Het is belangrijk dat we de territoriale integriteit van Oekraïne herstellen, en deze taak willen we gemeenschappelijk tot een goede einde brengen’, zei Merkel op haar beurt. Maar die samenwerking had volgens Merkel een serieuze knauw gekregen door de ‘onrechtmatige’ annexatie van de Krim, die volgens Merkel de vrede in Europa in gevaar brengt.

Poetin herinnerde er in zijn speech aan dat de economische sancties tegen Rusland van de Westerse mogendheden grote negatieve uitwerkingen heeft. Maar Duitsland en Rusland hebben ondanks de ‘minachting en wrok’ de weg van de verzoening ingeslagen.

Dat Merkel ook het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam herdenken in Rusland -een dag na de grote militaire parade in Moskou- was volgens Poetin normaal omdat de Sovjet-Unie niet tegen Duitsland maar wel tegen Nazi-Duitsland vocht. ’Duitsland was zelfs het eerste slachtoffer’, zei Poetin.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig