Raùl Castro bedankt paus Franciscus voor bemiddeling tussen Cuba en VS
Raúl Castro. Foto: EPA

De Cubaanse president Raùl Castro is zondag op audiëntie geweest bij paus Franciscus. Castro bedankte de paus nadrukkelijk voor zijn bemiddelende rol in de beginnende toenadering tussen Cuba en de VS. Dat zegt een woordvoerder van het Vaticaan.

Tijdens het onderhoud, dat ‘vriendschappelijk’ was en relatief lang duurde, bespraken de twee ook de volgende reis van de paus naar het Caraïbische eiland in september, alvorens Franciscus doorreist naar de VS.

Castro en paus Franciscus wisselde ook geschenken uit. Zo kreeg Castro van de paus een medaille van Sint-Martinus van Tours, die zijn mantel deelde met een bedelaar. ‘We moeten de armen kleden en hen aanmoedigen’, zei de kerkvorst aan Castro. Hij gaf aan de Cubaanse president ook zijn apostolische exhortatie, ‘De vreugde van het Evangelie’.

Castro gaf op zijn beurt een schilderij van de Cubaanse schilder Alexis leiva Machado -artiestennaam Kcho- geïnspireerd door de aankomst van de vluchtelingenstroom op Lampedusa.

Raùl Castro trok na zijn ontmoeting met paus Franciscus naar het Palazzo Chigi in Rome, waar de Italiaanse regering gevestigd is. Daar heeft hij een ontmoeting met de Italiaanse premier Matteo Renzi. Daarna reist hij door naar Rusland voor de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig