N-VA steunt afschaffing anoniem doneren
Valerie Van Peel (N-VA) Foto: Violet Corbett Brock - VUM
N-VA wil een centrale instantie (BBID) oprichten die alle gegevens van eicel- en spermadonoren beheert en bewaart. Zogenaamde donorkinderen kunnen dan vanaf hun 12 jaar bij deze instantie terecht voor de medische en niet-identificeerbare gegevens van hun donor. En vanaf 16 jaar voor de identificeerbare gegevens.

‘Anoniem doneren is niet meer van deze tijd’, zegt CD&V-kamerlid Els Van Hoof dit weekend in De Standaard. Ze dient samen met Sonja Becq een wetsvoorstel in om anonieme donaties onmogelijk te maken, met de steun van hun partij.

Ook de N-VA boog zich dit weekend over de kwestie. N-VA-kamerlid Valerie Van Peel drukte eerder al haar hoop uit dat ook haar partij zich achter het voorstel zou scharen. Dat blijkt nu ook het geval.

‘Essentieel’

‘We hebben dat recht als wetgever te lang genegeerd’, zegt Van Peel. ‘Nu de eerste donorkinderen volwassen zijn, kunnen we niet meer ontkennen dat het voor hen vaak essentieel is om dat ene puzzelstukje te vinden. Tijd dat we dat rechtzetten.’

Wanneer een kind identificeerbare informatie opvraagt over zijn of haar donor, wordt de donor hiervan op de hoogte gebracht. Bij een gemotiveerd bezwaar van de donor zal het BBID de belangen moeten afwegen. Donoren van voor de nieuwe wetgeving zullen - net als in Nederland - enkel op vrijwillige basis hun gegevens overmaken aan het BBID. Naast het beheren en bewaren van de medische en andere gegevens van alle betrokkenen, zal het BBID ook zorgen voor een betere psychosociale begeleiding van de wensouders, donoren en kinderen in elke fase die zich voordoet.

Uit de getuigenissen van enkele betrokken vzw’s bleek volgens de N-VA'er dat ook voor de wensouders de vraag van hun kinderen voor meer informatie op latere leeftijd soms heel confronterend is. ‘De keuze voor anonimiteit, die op het moment van de conceptie het veiligst leek, kan later verkeerd aanvoelen. Dan is er echter geen weg terug. Het is niet juist deze keuze bij de ouders te leggen op een moment dat de drang naar een kind zo groot is.’

Dat de anonimiteit van donoren tot op heden bewaard blijft, is om de drempel te verlagen. Veel donoren dreigen weg te vallen zodra hun identiteit bekendgemaakt wordt. ‘Cijfers uit het buitenland bewijzen dat dit niet het geval is. In Nederland en het Verenigd Koninkrijk wist men dit aantal zelfs op te trekken’, zegt Van Peel.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig