B-Fast-vrijwilligers steunen Geert Gijs in open brief
Geert Gijs van B-Fast (aan het werk op de Filipijnen) Foto: Marc Herremans

De vrijwilligers van B-Fast hebben, naar aanleiding van de commotie rond de werking van B-Fast in Nepal, een brief gepubliceerd. De brief is gericht aan de bevoegde ministers en aan alle Belgen. Speciale vermelding in de brief krijgt Geert Gijs, die de voorbije weken onder vuur kwam te liggen.

161 vrijwilligers van B-Fast hebben een open brief gepubliceerd, ‘gericht aan de bevoegde ministers en aan alle Belgen’. Die schrijven ze naar aanleiding van de kritiek op de werking van het team in Nepal.

De Belgische missie in Nepal was van bij het begin onderhevig aan de wet van Murphy, zo klonk het bij de teamleden. Geen clearance om te landen in New Delhi, twee bandenwissels en een oververhitte motor voor de bus die hen naar Gorkha bracht en lokale autoriteiten die er soms hun eigen ideeën op na hielden. Daardoor duurde het voor het team heel lang voor ze aan de slag konden. Als ‘search-and-rescue’-team kwamen ze dan ook te laat aan in Gorkha, waar op dat moment die specifieke hulp niet meer nodig was. Er werd besloten dat de Belgen onverrichter zake huiswaarts moesten keren, waarop een stroom kritiek op de werking volgde.

‘Je kan je de vraag stellen of een organisatie als B-Fast (...) wel zin heeft’, schreef Louis Ide (N-VA) donderdag in een opiniestuk op de website van Knack. ‘Wat is de toegevoegde waarde? Is de schaalgrootte voldoende? Mogen we ons die vraag stellen? Of is het vloeken in de kerk als je goedbedoelde initiatieven durft te evalueren?’

Geen heldenstatus

‘Wij vragen voor onze vrijwillige inzet helemaal geen heldenstatus’, schrijven de vrijwilligers in de open brief. ‘Wij zijn immers fier om vanuit ons beroep en in naam van ons land, waar dan ook ter wereld noodlijdenden te kunnen helpen.’

‘Omdat wij het weekend van de aardbeving op oefening waren, stonden de teamleden paraat en kon in zeer korte tijd alles klaargemaakt worden voor vertrek. Dat verklaart waarom we wel vragen hadden bij de late beslissing én het late vertrek, alsook de keuze voor enkel een USAR-reddingsteam gezien B-Fast bij vorige missies steeds een veldhospitaal meenam.’

Het team van vrijwilligers wil lessen trekken uit de fouten in de missie en verwachten hetzelfde van de overheid, dat die 'werk maakt van een snellere en accurate coördinatie voor de volgende internationale hulpvraag’. Ze benadrukken ook de ‘internationale gerespecteerde rol’ die ze als team spelen, bij organisaties als het WHO en in de wetenschappelijke wereld. Ook dit is een reactie op eerdere kritiek. Er is fors geïnvesteerd in de opleidingen, schrijven ze, zowel in theorie als in praktijk. ‘Geen enkel ander team kan dit kwaliteitslabel voorleggen. Dat is ook waarom wij B-Fast’ers zijn, in hart en overtuiging.’

Geert Gijs

Teamleider Geert Gijs kwam vorige week nog zwaar onder vuur te liggen. Urgentiearts Luc Beaucourt haalde op VTM snoeihard uit na de geflopte Nepal-missie van B-Fast. ‘Op dit moment is er één ambtenaar binnen Volksgezondheid die B-Fast manipuleert en terroriseert.’ Ook de urgentieartsen Ignace Demeyer en Kevin Vereecken schaarden zich achter de kritiek van Beaucourt. ‘B-Fast is inderdaad het prestigeproject van die ambtenaar’, zeggen ze. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) nam haar ambtenaar, Geert Gijs, in bescherming. Ze noemde de kritiek ‘onaanvaardbaar’. 

'Het is grotendeels de verdienste van Geert Gijs om dit team naar het huidige niveau te tillen, door er in de afgelopen 15 jaar dag en nacht voor te léven, door internationaal gerespecteerd te worden en inderdaad het medische deel van B-Fast met kordate hand te leiden.' Eerherstel is op zijn plaats, vinden de vrijwilligers.

Ze beloven het land en zijn inwoners ‘ook bij een volgende ramp met opgeheven hoofd te vertegenwoordigen, ten dienste van de getroffen bevolking, van wie finaal de waardering telt’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig