Brits, Duits en Turks leger houden vliegtuig aan grond na vliegtuigcrash in Spanje
Foto: EPA

Het Britse, Duitse en Turkse leger hebben beslist om hun vrachtvliegtuigen van het type Airbus A400M aan de grond te houden totdat de omstandigheden van de vliegtuigcrash van zaterdag in het zuiden van Spanje opgeklaard zijn. Dat maakten de woordvoerders van de Britse en Duitse Defensie zondag bekend.

Een vliegtuig van het type Airbus A400M stortte zaterdag neer in de buurt van de luchthaven van Sevilla tijdens een testvlucht. Daarbij kwamen al minstens vier mensen om het leven. Twee mensen werden zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis.

Groot-Brittannië beschikt sinds november over 2 A400M-toestellen en wacht nog op de levering van 22 nieuwe toestellen. De vrachtvliegtuigen die reeds in hun bezit zijn, zullen niet meer uitvliegen tot bekend is of een technisch mankement dan wel een fout van de piloot aan de basis van het ongeluk ligt.

Het Duitse leger beschikt over 1 toestel en houdt dat ook voorlopig aan de grond.

Ook België heeft zeven van die toestellen besteld, ter opvolging van de verouderde C-130 Hercules van Amerikaanse makelij.

De Franse Defensie besliste zondag om te blijven werken met hun Airbus A400M-toestellen. ‘We beschikken niet over informatie die er ons toe kan aanzetten om te stoppen met het gebruik van onze vloot’, zegt kolonel Jean-Pascal Breton. Frankrijk heeft zes A400M-toestellen en nog 50 nieuwe in bestelling, waarvan er nog vier zullen worden afgeleverd in 2015.

Turkije heeft later op zondag ook aangekondigd dat alle vluchten met dit type "uit veiligheidsoverwegingen" geannuleerd worden, aldus het Turkse persagentschap Anatolie. Een bron binnen de Turkse defensie-industrie weet dat het neergestorte toestel voor de Turkse defensie bestemd was. Turkije bestelde bij Airbus tien A400M-toestellen. Vorig jaar werden er al twee geleverd, in 2015 moeten er nog twee worden afgeleverd.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig