Duitse vakbond plant voorlopig geen nieuwe spoorstaking
Weselsky met vakbondsleden en treinconducteurs in het station van Leipzig op 8 mei. Foto: EPA

GDL, de Duitse vakbond van treinbestuurders, gaat voorlopig geen nieuwe staking organiseren. ‘Het land en de treingebruiker hebben nu een pauze verdiend - en de directie de tijd om na te denken hoe ze gaat reageren’, verklaarde GDL-topman Claus Weselsky in de krant Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung. Hoelang er geen acties zullen komen, wilde hij niet kwijt.

De afgelopen week legden de Duitse treinbestuurders die aangesloten zijn bij GDL, het werk neer. Die acties lopen zondagochtend op 9 uur af. Maar GDL is niet de enige die de druk op de ketel houdt, ook de rivaliserende vakbond EVG sluit acties in de toekomst niet uit, in het kader van CAO-onderhandelingen bij Deutsche Bahn.

Om spoorstakingen in de toekomst te vermijden -die veel schade toebrengen aan de Duitse economie- pleitte de voormalige minister van Verkeer Peter Ramsauer dit weekeinde om alle 20.000 personeelsleden weer een ambtenarenstatuut te geven. ‘De excessieve staking is een ongewild gevolg van de privatisering’, zei hij in Bild am Sonntag. Statutaire spoorbeambten vallen niet onder de CAO en mogen ook niet staken in Duitsland. Zij zijn nog met ongeveer 5.000 bij Deutsche Bahn.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig