De coalitie onder aanvoering van Saoedi-Arabië heeft zondagochtend opnieuw bombardementen uitgevoerd tegen de rebellen in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Ditmaal was de residentie van de ex-president Ali Abdallah Saleh het doelwit. Dat wordt bevestigd door getuigen. Het afgescheurde legercontingent dat de ex-president blijft steunen, heeft zondagochtend ingestemd met een wapenstilstand.

Saleh bevond zich op het moment van de bombardementen niet in de Jemenitische hoofdstad.

Men vermoedt dat de voormalige president de Houthi-rebellen steunt, die al sinds begin van dit jaar vechten tegen de aanhangers van de huidige president Abed Rabbo Mansur Hadi.

Vrijdagavond kondigde Saoedi-Arabië, dat sinds maart de luchtaanvallen tegen de rebellen in Jemen aanvoert, dat er op 12 mei een vijfdaagse wapenstilstand ingaat. De afgescheurde militairen en bondgenoten van de Houthi-rebellen hebben zondagochtend aangekondigd dat ze akkoord gaan met de wapenstilstand. De rebellen hebben het voorstel nog niet beantwoord.

De sjiitische Houthi-rebellen, die vermoedelijk ook gesteund worden door het sjiitische Iran, hebben sinds september 2014 grote delen van Jemen, waaronder de hoofdstad Sanaa, veroverd. President Abed Rabbo Mansur Hadi vluchtte in februari naar het soennitische Saoedi-Arabië, dat sinds 26 maart luchtaanvallen uitvoert op stelling van de rebellen in Jemen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig