Studie bewijst: sportwereld is homofoob
Foto: JEFFREY GAENS

‘Out on the fields’ is de allereerste internationale studie naar homofobie in de sport. Meer dan 9.000 deelnemers, van wie het merendeel holebi, werden bevraagd over hun ervaringen met en indrukken van homofobie. 80 procent van alle ondervraagden en 82 procent van de holebi’szegt al eens getuige of slachtoffer van homofobie in de sport te zijn geweest.

Slechts één procent van de ondervraagden gelooft dat holebi’s volledig aanvaard worden in de sportwereld. Volgens 46 procent zijn ze dat helemaal niet. Dat staat te lezen in het rapport 'Out on the fields'. Meer dan de helft van de homomannen en bijna de helft van lesbische vrouwen had homofobie al persoonlijk meegemaakt. Opvallend is ook dat jongere holebi’s (onder de 22 jaar) gemakkelijker homofobie rapporteren dan oudere. Zo meldden 62 jongens het, terwijl slechts 53 mannen dat deden.

De studie werd gevoerd op basis van online enquêtes, afgenomen bij 9494 deelnemers, van wie 2494 heteroseksueel zijn. Auteurs van de studie zijn Erik Denison en Alistair Kitchen, beiden lid van de Sydney Convicts Rugby Union Club, de allereerste rugbyclub voor homo’s in Australië. Ze werkten samen met zeven wetenschappers van zes verschillende universiteiten, allen deskundigen op het vlak van homofobie. Er namen 3000 mensen uit Australië, 2025 uit de Verenigde Staten en 1780 uit Groot-Brittannië deel. Verder werden er mensen ondervraagd in Canada, Nieuw Zeeland en Ierland.

78 procent geloofde dat toeschouwers die openlijk lesbisch, homo of biseksueel zijn, niet veilig zijn bij sportwedstrijden. 62 procent van alle ondervraagden en 73 procent van de homomannen geloofde dat homofobie meer voorkomt in sport dan in andere onderdelen van de maatschappij. Homofobie komt volgens de enquêtes het vaakst voor in de tribunes van sportwedstrijden en in de lessen lichamelijke opvoeding op school. Volgens 84 procent van de ondervraagden komen homofobe grapjes continu, vaak of soms voor.

Uit de kast

Meer jonge holebi’s blijven, als ze een sport beoefenen, in de kast dan oudere. Toch blijft het cijfer van homo’s, lesbiennes en biseksuelen die zich niet outen in het algemeen hoog. 49 procent van de homomannen, 39 procent van de lesbiennes, 80 procent van de biseksuele mannen en 61 procent van de biseksuele vrouwen verborg zijn of haar geaardheid voor een deel van of het hele team.

Voor atleten die uit de kast kwamen, helpt het vooral als ze steun vinden in hun team of onder supporters en als ze in een team spelen dat diversiteit omarmt. Voor vrouwen is spelen in een ‘gay team’ belangrijker om uit de kast te komen dan voor mannen.

Fysiek geweld

Ook het pestgedrag krijgt in de studie aandacht. De meest voorkomende woorden zijn ‘dyke’ en ‘faggot’. 84 procent van de mannen en 82 procent van de vrouwen werd al eens zo genoemd; 38 procent van de mannen en 18 procent van de vrouwen werd al eens gepest; 27 procent van de mannen en 16 procent van de vrouwen werd al eens verbaal bedreigd; 19 procent van de mannen en 9 procent van de vrouwen werd fysiek aangevallen.

'Homofobie moet in scholen, door coaches en door ouders au sérieux genomen worden', staat in het rapport te lezen. 'Ook moeten nationale organisaties een duidelijk anti-homofobiebeleid aannemen en promoten en bekende LGB-sporters moeten hun voorbeeldfunctie opnemen door uit de kast te komen.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig