IN BEELD. Symbolisch massahuwelijk voor Cubaanse holebi’s

Eerwaarde Roger LaRade van de Eucharistic Catholic Church in Canada verbindt een homokoppel symbolisch in het huwelijk in Havana.

Foto: AP

Met een symbolische religieuze ‘huwelijksplechtigheid’ van tientallen stellen hebben holebi’s meer rechten voor seksuele minderheden op Cuba geëist. Protestantse priesters uit Canada trouwden de activisten en activistes zaterdag in de hoofdstad Havanna.

Meer dan duizend mensen gingen de straat op om tegen de discriminatie van homoseksuelen te protesteren. Zo mogen holebi’s niet trouwen op Cuba.

Omdat Cuba een eenpartijstaat is, moet voor elke wetswijziging een consensus worden gevonden.

Volgens Mariela Castro, de dochter van staatsleider Raul Castro en voorvechtster van holebi-rechten, verklaart dat deels waarom holebi’s en transgenders nog altijd niet dezelfde rechten als hetero’s genieten. ‘Sommigen vrezen dat dit onze samenleving zuur zou opbreken. Maar het zou juist een culturele en ideologische verrijking zijn.’

Mede dankzij het politieke engagement van parlementslid Mariela Castro is het leven op Cuba er voor de holebi’s en transgenders erg op verbeterd. Haar inzet bracht zelfs haar oom Fidel ertoe om in 2010 te erkennen dat de discriminatie van homo’s – die in de beginjaren na de revolutie naar werkkampen werden gestuurd – een vergissing was.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in