IJslandse moskee veroorzaakt ophef op Biënnale
Bezoekers in de ‘eerste moskee in het historisch centrum van Venetië’ van Christoph Büchel. Foto: EPA

‘La Moschea’, de provocerende installatie van Christoph Büchel in het IJslandse paviljoen op de Biënnale van Venetië, doet net dat: provoceren.

Een moskee in een oude kerk, dat is de simpele, orginele maar vooral provocerende installatie die de Zwitser Christoph Büchel maakte voor het IJslandse paviljoen op de Biënnale van Venetië. De voormalige kerk van Santa-Maria della Misericordia, die IJsland huurt van de privé-eigenaar, is nu een gebedsplaats voor moslims.

En met succes, want de moslims uit Venetië kwamen al snel naar het paviljoen om er te bidden. Ze loven het initiatief van Büchel en zien het als een promotie van de tolerantie en de dialoog tussen cultuur en religie.

Maar het stadsbestuur en de prefectuur van Venetië zien dat niet zo. Het comité voor openbare orde en veiligheid van de prefectuur heeft vrijdagavond, vragen gesteld bij het openhouden van de installatie. ‘We hebben gevraagd dat het paviljoen enkel een expositie is, een plaats voor kunst en niets meer’, heeft commissaris Vittorio Zappalorto aan de krant Corriere della Sera gezegd.

Het stadsbestuur vreest ook voor de veiligheid: de installatie kan het doelwit worden van islamofoben of van moslimextremisten.

Geen enkele moskee in centrum van Venetië

De kunstenaar wou met zijn installatie aankaarten dat er in het historisch centrum van de Dogestad, waar de invloed van de islam in het verleden groot was, niet één moskee is.

De Venetiaanse moslimgemeenschap zou de installatie van Büchel na de Biënnale graag behouden als echte moskee. Maar dat is niet naar de zin van de overheid.

‘Het is evident dat het hier om een provocatie (van Büchel) gaat’, oordeelt Luca Zaia, de president van de regio Veneto. ‘Het probleem is dat installaties nooit moeten transformeren in werkelijkheid. De echte issue bij deze moskee is niet de vrijheid van geloofsbelijdenis, maar van het respect voor de regels door een internationale kunsthappening als de Biënnale.’

De Biënnale van Venetië is een toonaangevende internationale kunstmanifestatie. Sinds 1985 wordt ze tweejaarlijks in de Dogestad gehouden.