Bij een politieoperatie tegen een gewapende groep Albanezen zijn zaterdag in de Macedonische stad Kumanovo zes agenten omgekomen. De zesde agent is de nacht van zaterdag op zondag niet doorgekomen, meldt Binnenlandse Zaken.

Bij een politie-actie tegen gewapende Albanezen in de Macedonische stad Kumanovo aan de grens met Servië en Kosovo waren zaterdag vijf agenten omgekomen. Vandaag is ook een zesde agent gestorven. Een twintigtal raakte gewond. De overwegend door Albanezen bewoonde stad werd met gepantserde voertuigen afgesloten, boven de stad cirkelden helikopters rond. 

Volgens de Macedonische minister van Binnenlandse Zaken, Ivo Kotevski, was de actie gericht tegen een terroristische groepering 'vanuit het buitenland', die van plan was om Macedonische staatsinstellingen aan te vallen. De groep beschikt volgens hem over bommen en automatische geweren.

De politiemensen hebben het moeilijk, want ze moeten huis na huis doorzoeken in de smalle straatjes van Kumanovo. Af en toe wordt er hevig geschoten. Er zijn ook rookpluimen te zien boven de stad. In Kumanovo wonen veel etnische Albanezen, in het verleden waren er al spanningen.

De Macedonische president Gjorge Ivanov heeft zijn bezoek aan Moskou ingekort en is op de terugweg naar zijn land.

De voorbije dagen hadden de bewoners van de streek over een gewapende groep gesproken. Tussen de Slavische bevolkingsmeerderheid en de Albanezen, die naar schatting ongeveer 30 procent van de bevolking van Macedonië uitmaken, is het in het verleden wel vaker tot gewapende confrontaties gekomen.

In 2001 kon slechts door bemiddeling van de EU een eind gemaakt worden aan gevechten die veel weg hadden van een burgeroorlog.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig