Zaterdag stortte een militair vliegtuig neer vlak bij de luchthaven van Sevilla.Daarbij vielen minstens vier doden, twee zwaargewonde overlevenden konden uit het wrak gehaald worden. Zondag maakte de Spaanse overheid bekend dat de zwarte dozen gevonden zijn.

De Spaanse overheid heeft bekendgemaakt dat de zwarte dozen van de Airbus A400M die nabij de luchthaven van Sevilla was gecrasht, zondag zijn teruggevonden nabij de plaats waar het vliegtuig is neergestort. De gegevens op de zwarte dozen, zowel audiomateriaal als vluchtgegevens, kunnen uitsluitsel geven over wat de crash van zaterdag heeft veroorzaakt.

Bij de ramp kwamen vier van de zes inzittenden om het leven. Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend. Volgens de fabrikant zou de piloot kort voor de crash nog een noodsignaal hebben uitgezonden. Het ministerie van Verkeer is met een onderzoek gestart.

Het ongeluk heeft er alvast toe geleid dat Duitsland, Groot-Brittannië en Turkije hun vliegtuigen van het type Airbus A400M aan de grond houden. Frankrijk heeft intussen te kennen gegeven dat ze hun vliegtuigen van dit type nog 'zo weinig mogelijk' zullen gebruiken.

Proefvlucht

Het ongeval deed zich zaterdagmiddag rond 13 uur voor in de buurt van de luchthaven van Sevilla in Zuid-Spanje. Daar worden de transporttoestellen gemonteerd en getest, vooraleer ze aan de luchtmacht van diverse landen worden overgedragen. Het toestel was opgestegen voor een proefvlucht. Het stortte onmiddellijk na de start tegen de grond.

De inzittenden van het vliegtuig waren Spaanse medewerkers van Airbus. Het luchtverkeer in Sevilla werd na het ongeval enkele uren stilgelegd, aldus het Spaanse persbureau Efe.

Premier Mariano Rajoy, die aanvankelijk van acht tot tien doden had gesproken, werd op de hoogte gebracht van het ongeluk tijdens een verkiezingsbijeenkomst op Tenerife. Hij brak de manifestatie af en vloog naar Sevilla. Overigens zegden alle partijen hun voor zaterdag geplande verkiezingsdemonstraties af - in Spanje worden op 24 mei regionale en gemeenteraadsverkiezingen gehouden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig