ACV: ‘Kadert deze zwartmakerij in hervormingsplannen voor NMBS?’
Foto: BELGA

‘Het is verbazend dat de zwartmakerij van de NMBS via een artikel in De Tijd van zaterdag net op dit ogenblik naar buiten komt’, zegt Luc Piens van ACV-Transcom Spoorwegen. ‘Zou het kunnen dat dit kadert in de aangekondigde hervorming die de regering aan het voorbereiden is?’ De christelijke vakbond zegt dat hij blijft geloven in de inzet van het personeel van de Belgische Spoorwegen.

De NMBS wil een vergelijkende studie houden tussen haar eigen organisatie en andere Europese spoorbedrijven. Er zal onder meer bekeken worden hoe hard het personeel werkt, meldt De Tijd.

Die vergelijking zet kwaad bloed bij de vakbonden. Jean Pierre Goossens van het ACOD Spoor vindt de vergelijking ‘schandalig’. Hij wijst op de duizenden achterstallige compensatiedagen die nog openstaan.

En ook ACV-Transcom reageert geprikkeld. Het stelt zich vragen bij de timing. ‘Zou het kunnen dat dit kadert in de aangekondigde hervorming die de regering aan het voorbereiden is?’, zegt Luc Piens.

‘ACV-Transcom is verbaasd over het persartikel waarin het personeel van de NMBS wordt geviseerd. We zijn niet op de hoogte van een benchmarking’, zegt Piens. ‘Indien er een dergelijke studie zou bestaan, wensen we hierover te worden ingelicht. Maar we wijzen er nu alvast op dat in een studie de cijfers en gebruikte elementen de juiste invulling moeten krijgen, want het ene spoorbedrijf is immers het andere niet.’

Prestatieniveau

‘Twee weken geleden heeft ook de NMBS dit zelf ervaren’, licht vakbondsman Luc Piens toe. ‘Ze sprak toen haar verbazing uit over een gebrek aan objectiviteit in de methodologie van The Boston Consulting Group over het prestatieniveau van de spoorwegen in de verschillende Europese landen. Toen werd gesteld dat de Belgische spoorwegen maar net iets beter waren dan de Italiaanse, we stonden dus bijna op de laatste rij, maar men hield in die studie helemaal geen rekening met de vaak erg verschillende omstandigheden waarin maatschappijen naargelang het land moeten werken.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in