Hardrijder niet naar de cel wegens procedurefout
Archiefbeeld Foto: Bart Dewaele

Een recidiverende hardrijder die eerder veroordeeld werd tot een jaar cel, hoeft uiteindelijk toch niet naar de cel als gevolg van een procedurefout. De rechter gaf hem een jaar celstraf, 365 dagen dus, terwijl de maximumstraf 12 maanden is, wat juridisch gelijk staat aan 360 dagen, zo meldt VTM NIEUWS vrijdagavond.

De man scheurde met een bedrijfswagen aan 168 kilometer per uur over de snelweg toen hij geflitst werd. Hij heeft nooit willen toegeven dat hij zelf achter het stuur zat en riskeerde een celstraf van maximaal 12 maanden. De rechter veroordeelde hem echter tot een jaar effectief. Onwettig, zo constateerde zijn advocaat, want 12 maanden en een jaar is in het strafrecht niet hetzelfde.

De bestuurder stapte naar het Hof van Cassatie dat niet anders kon dan het vonnis nietig verklaren. Een nieuwe rechter sprak de man vrijdag volledig vrij omdat de overtreding intussen is verjaard, ook al werd de hardrijder in het verleden al 25 keer eerder veroordeeld voor zware snelheidsovertredingen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig