Poppoll kleurt blauw
Foto: pn, bdw, belga
Maggie De Block verstevigt haar positie nog als populairste Vlaamse politica, geen enkele socialist haalt nog de top-tien.

Blauw is de dominerende kleur in de top-tien van populairste politici. Met Maggie De Block, Alexander De Croo, Annemie Turtelboom en Gwendolyn Rutten heeft Open VLD vier vertegenwoordigers aan de top van het klassement. Met premier Charles Michel (MR) zijn er zelfs vijf liberalen in de top-tien.

Al even opvallend is dat de top-tien volledig gekleurd wordt door politici uit de meerderheid. Dat kan er ook meer te maken hebben dat ex-minister Johan Vande Lanotte (SP.A) ditmaal niet werd gepeild. Maar ook Freya Van den Bossche, eveneens gepokt en gemazeld aan de kop van de poppoll, is weggezakt naar plaats twaalf.

TOP 3

Maggie De Block staat nog altijd afgetekend aan de kop van de populariteitslijst, voor de CD&V’ers Kris Peeters en Hilde Crevits. Alle drie zijn politici die populair zijn over de partijgrenzen heen. Van de kiezers die zich kunnen inbeelden op haar te stemmen, hebben er zelfs meer uiteindelijk op N-VA gestemd dan op Open VLD. Niet alleen inhoudelijk, ook in de keuze van favoriete politici staan het N-VA-, CD&V- en Open VLD-publiek dicht bij elkaar.

N-VA-voorzitter Bart De Wever slaagt er niet meer in om buiten de partijgrenzen nog breed te mobiliseren, wat er ook mee te maken kan hebben dat hij zijn populariteit al heeft omgezet in bijkomende kiezers. Hij zakt weg naar plaats vier.

Verderop de rangschikking maakt vicepremier Jan Jambon (N-VA), de grootste sprong voorwaarts, van 23 naar 15. Groen doet het erg goed in de peiling, maar heeft het veel moeilijker om zijn leidende politici te profileren. Voorzitster Meyrem Almaci is de populairste groene politica op plaats 23.

Interessant is ook de strijd tussen de kandidaat-voorzitters bij SP.A. In de algemene rangschikking staat Bruno Tobback op zestien, twee plaatsen voor John Crombez. Het verschil bij de SP.A-kiezers zelf is nog groter. Tobback (67 procent) laat daar Crombez (43 procent) ver achter zich. Het doet uitschijnen dat de race om het SP.A-voorzitterschap nog lang niet gelopen is.

Bekijk de top-20 hier.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in