Koen Geens: ‘Voyeurisme op de juiste manier straffen’
Justitieminister Koen Geens (CD&V) in de kamer (archiefbeeld). Foto: BELGA

Justitieminister Koen Geens (CD&V) wil voyeurisme strafbaar maken. Dat verklaarde hij in de kamer nadat een basketbalcoach vrijgesproken werd, ondanks het filmen van naakte meisjes.

De zaak waarin een basketbalcoach door een lacune in de Belgische wetgeving vrijuit gaat voor het filmen van naakte meisjes zonder hun toestemming, beroert de gemoederen tot het hoogste niveau. Zo wil minister van Justitie Koen Geens (CD&V) snel werk maken van het strafbaar maken van voyeurisme.

‘Ik ben geen voorstander van steekvlamwetgeving, maar ik vind wel dat we strafwaardig gedrag, gedrag dat u en ik en iedereen in dit halfrond als strafwaardig ervaren, op de juiste manier strafbaar moeten stellen’, zei Geens donderdag tijdens het vragenuurtje in de kamer.

‘Maar hoe je dat moet bestraffen, is een andere kwestie dan wat je van dat gedrag vindt’, zei Geens begin april al aan De Standaard. ‘Bij de hervorming zal de straf afhangen van de ernst van de feiten en de maatschappelijke impact ervan. Voyeurisme is een van de vele feiten die tegen het licht zullen worden gehouden.’ Over de timing van die hertekening deed hij toen geen uitspraken.