‘Vrouwen kennen risico’s op baarmoederhalskanker onvoldoende’
Gardasil, een vaccin tegen baarmoederhalskanker. Foto: BSIP / Reporters

Slechts drie op vijf Belgische vrouwen is zich bewust van het bestaan van HPV (humaan papillomavirus), dat een van de voornaamste oorzaken is van baarmoederhalskanker. Nochtans loopt 80 procent van de Belgische vrouwen ooit een HPV-infectie op. Van die laatste statistiek is zelfs slechts 5 procent op de hoogte. Dat blijkt uit een bevraging van onderzoeksbureau iVox, in opdracht van Roche Diagnostics, bij 1.000 Belgische vrouwen.

HPV staat rechtstreeks in verband met baarmoederhalskanker - de vierde meest voorkomende kanker bij Belgische vrouwen - en vormt een grote risicofactor. Volgens Roche Diagnostics probeert de Vlaamse regering vrouwen daar ook bewust van te maken, maar lijkt dat weinig resultaat te hebben: bijna de helft van de Vlaamse vrouwen (47 procent) weet niet wat HPV is. Brussel en Wallonië doen het beter: slechts 1 op 5 Waalse (22 procent) en 1 op 4 Brusselse (26 procent) vrouwen weet niet wat HPV is.

Tegen HPV bestaan vaccinaties, al houden die wel slechts een handvol van de 150 verschillende varianten tegen. 72 procent van de respondenten zegt echter met zekerheid te weten niet gevaccineerd te zijn en nog eens 15 procent weet het niet.

Naast vaccinatie is ook een screening cruciaal. Nochtans hebben 9 op 10 Belgische vrouwen nog nooit hun huisarts of gynaecoloog gevraagd om een screeningtest om een eventuele HPV-infectie vast te stellen. Ook het feit dat er een nauwkeurige test bestaat om baarmoederhalskanker vroegtijdig op te sporen, is de meeste vrouwen onbekend. ‘Baarmoederhalskanker is een bijna te voorkomen ziekte’, zegt Wiebren Tjalma, specialist baarmoederhalskanker aan het UZ Antwerpen. ’Vrouwen moeten gemakkelijker de weg naar hun huisarts of gynaecoloog vinden om zich te laten screenen.’