Woonkrediet wordt duurder
Foto: belga
De stijgende rente voor staatsobligaties slaat over naar de tarieven voor woonkrediet. Verscheidene banken maken leningen op lange termijn met een vaste rente duurder. Het gaat om stijgingen van om en nabij de 20 basispunten.

Axa Bank zou vrijdag zijn tarieven verhogen, Belfius, ING en KBC zijn al volop bezig. Dat blijkt uit hun prijszetting, die Spaargids.be op de voet volgt.

Belfius bijvoorbeeld, dat vrijdag voor een woonkrediet met een vaste rente op 20 jaar 3,119 procent aanrekende, vroeg gisteren 3,286 procent: een stijging van bijna 17 basispunten. ING deed er 20 basispunten bij. BNP Paribas Fortis wacht nog even af. ‘Wie een krediet wil, kan beter snel zijn handtekening zetten’, meent Kristof De Paepe van Spaargids.be.

John Romain van Immotheker wijst erop dat banken bij hun prijszetting met verschillende factoren rekening houden. Maar één belangrijk element, de rente op staatsobligaties, is duidelijk de hoofdschuldige voor het duurder woonkrediet. ‘De staatsrente op 10, 20, 25 en 30 jaar is tussen half april en gisteren met 35 tot 42 basispunten gestegen. Het is die beweging die de banken volgen, maar slechts gedeeltelijk.’