Jan Goossens wordt festivalleider in Marseille
Jan Goossens. Foto: Bart Dewaele

KVS-directeur Jan Goossens (43) trekt na zijn mandaat in Brussel naar Marseille. Hij zal er de komende jaren het Festival de Marseille leiden. Dat is deze voormiddag bekendgemaakt op de persconferentie voor de twintigste editie van het Franse festival.

Jan Goossens was 29 toen hij in 2001 de artistieke leiding van het Brussels stadstheater overnam van Franz Marijnen. Het gezelschap was toen enkele jaren uitgeweken naar Molenbeek terwijl het theatergebouw in de Lakensestraat werd gerenoveerd en aanpalend een nieuwbouw kreeg. Onder zijn leiding richtte de artistieke ploeg zijn profiel op de stad, waar het graag een weerspiegeling wou van zijn. De KVS wendde zich tot alle gemeenschappen in Brussel en bouwde een Congowerking uit.

Het mandaat van Goossens in de KVS duurt nog tot juni 2016. Tot die tijd blijft hij in functie. In 2016 levert hij als artistiek directeur zijn eerste programma af voor het Festival de Marseille. Vanaf het jaar daarop neemt hij de volledige leiding in handen.

Het Festival de Marseille was tot dusver een dansfestival, dat graag de overstap maakt naar theater, muziek en beeldende kunst. Het is een nomadisch festival dat zich uitstrekt over verschillende locaties in de stad. Het werd in 1996 opgericht door Apolline Quintrand, die zich terugtrekt. De twintigste editie loopt dit jaar van half juni tot half juli.

Festivals uitbreiden naar andere disciplines

Op het festival stonden tot dusver Franse compagnies en internationale producties, onder andere van William Forsythe, Merce Cunningham, Bob Wilson, Sasha Waltz en Akram Khan. Uit België zijn Rosas en Ultima Vez er geregelde gasten. Ook Sidi Larbi Cherkaoui en Kris Verdonck stonden er op het programma. De KVS bracht er opvoeringen van Missie, Raymond en Badke.

‘Ik hoop in Marseille een deel van mijn Brusselse engagementen te kunnen verderzetten’, zegt Goossens in een reactie. ‘Artistiek zal het festival uitbreiden naar andere disciplines en meer eigen creaties opzetten. Voorts wil ik de stadswerking en de internationale werking met elkaar verbinden. Marseille is een kosmopolitische grootstad die de poort is naar Zuid-Europa en het hele Middellandse Zee-gebied. Daar liggen voor ons, Europeanen, de komende jaren levensgrote uitdagingen.’