Kledingketen Zara breekt oppervlakterecord in Brussel

De wijk rond de Louizalaan krijgt er vanaf vandaag twee nieuwe winkels bij. In een gloednieuw gebouw aan de Brusselse Guldenvlieslaan werkt de Britse kleding- en voedingsketen Marks & Spencer aan zijn Belgische comeback, terwijl de Spaanse kledingketen Zara het de geschikte locatie vond om zijn nieuw winkelconcept te introduceren.

De nieuwe locatie van Zara aan Toison d’Or - waar recent ook & Other Stories en Karl Lagerfeld zich kwamen vestigen - introduceert niet alleen een nieuw winkelconcept, maar is met zijn oppervlakte van 4.000 vierkante meter meteen ook de grootste vestiging van België.

Deze nieuwe flagship store beschikt over twee verdiepingen die elk werden ingericht als een enkele, doorlopende ruimte. De kledingketen - die dit seizoen het Belgische model Ine Neefs uitspeelt als een van de campagnegezichten - wil vooral een helder gevoel creëren, wat klanten op drukke winkeldagen enkel ten goede kan komen.

Bovendien wordt bij de winkel het duurzaamheidsplan van moederbedrijf Inditex uitgevoerd waardoor deze dertig procent minder energie per jaar verbruikt dan een conventionele Zara-vestiging en vijftig procent meer water bespaart. De winkel om de hoek, op de Louizalaan, sluit de deuren.

Zara krijgt met Marks & Spencer overigens meteen gezelschap in het gloednieuwe gebouw aan de Guldenvlieslaan. De Britse kleding- en voedingsketen zag zich in 2001 nog genoodzaakt om de winkels op het Europese vasteland te sluiten, maar werkt nu gestaag aan een comeback.

Ook zij kozen als locatie voor de meer high-end buurt van de hoofdstad en pakken uit met drie verdiepingen. Er zal kledij te vinden zijn voor mannen, vrouwen en kinderen. Er is een afdeling voor huishoudartikelen, een voedingsafdeling van 700 vierkante meter en een eigen café. 

Volgens hardnekkige geruchten zou ook de allereerste Belgische Apple Store zich in de nabije toekomst in hetzelfde gebouw vestigen. In het pand naast Zara en Marks & Spencer wordt nog hard gewerkt, maar zwarte schermen maken het onmogelijk om een glimp op te vangen van het interieur.