N-VA-top stelt B-Fast in vraag
Foto: BELGA

Algemeen secretaris van N-VA Louis Ide stelt het Belgische hulpteam B-Fast in vraag, enkele dagen na de vroegtijdige terugkeer van de reddingswerkers uit Nepal. Partijgenoot en spoedarts Kevin Vereecken, die gemeenteraadslid is in Antwerpen, pleitte eerder deze week al onomwonden voor een afschaffing.

‘Je kan je de vraag stellen of een organisatie als B-Fast (...) wel zin heeft’, schrijft Ide donderdag in een opiniestuk op de website van Knack. ‘Wat is de toegevoegde waarde? Is de schaalgrootte voldoende? Mogen we ons die vraag stellen? Of is het vloeken in de kerk als je goedbedoelde initiatieven durft te evalueren?’

Fiasco

Volgens Ide was de missie van B-Fast in Nepal een ‘organisatorisch fiasco’. ‘Met alle respect voor de vrijwilligers die te goeder trouw vertrokken zijn, maar de coördinatie flopte voor de zoveelste keer’, aldus de N-VA’er.

Net als spoedarts Luc Beaucourt haalt Ide daarbij uit naar Geert Gijs, de coördinator bij Volksgezondheid. Ide spreekt van ‘haantjesgedrag’ en verwijt hem vooral te werken ‘tot meerdere eer en glorie van zichzelf’.

De herhaalde uithalen naar Gijs zijn opvallend. Niet in het minst omdat een van de problemen voor B-Fast in Nepal was dat het team geen veldhospitaal had meegebracht. Iets waar Gijs nochtans net wel voor gepleit zou hebben. Het zoek- en reddingsteam dat uitgestuurd werd - en dat valt onder Binnenlandse Zaken - raakte niet op tijd op de plek van de ramp om nog te kunnen zoeken naar overlevenden onder het puin.

Bevoegd minister Maggie De Block (Open VLD) schaarde zich woensdag al achter Gijs. Ze onderstreepte zijn inzet en benadrukt dat Binnenlandse Zaken, Defensie en Buitenlandse Zaken de beslissingen rond Nepal mee genomen hebben.