David Cameron van de Conservatieven is de grote overwinnaar van de Britse verkiezingen. Zijn partij haalde 331 van de 650 zetels binnen.

De Conservatieven haalden 36,9 procent van de stemmen, ruim zes procent meer dan Labour. Dankzij het kiessysteem is dat goed voor een meerderheid in het parlement, waardoor Cameron verzekerd is van een verlengd verblijf in Downing Street 10. Hij heeft zelfs geen coalitiepartner meer nodig.

Dat is maar goed ook voor Cameron, want de Liberaal-Democraten waarmee hij nu samen regeert, zitten in het verliezende kamp. Zij zouden slechts acht zetels over na de verkiezingen van vrijdag.

Cameron heeft intussen al verklaard dat zijn partij de volgende vijf jaar 'op deze basis' van economische zekerheid zal bouwen als ze de volgende regering vormt. Hij is ondertussen ook al bij de Queen geweest om zijn herverkiezing te formaliseren. Na zijn audiëntie kondigde hij meteen aan dat hij een regering zou vormen. 

Bij de eerste exitpolls was al duidelijk dat de Tories het beter zouden doen dan bij de vorige verkiezingen in 2010, toen ze 307 zetels binnenhaalden. Labour-leider Ed Miliband gaf zijn nederlaag al snel toe en stapte nadien op als leider van zijn partij

56 van de 59 Schotse zetels voor SNP

De grote zege van Cameron komt als een verrassing: er werd verwacht dat het Verenigd Koninkrijk afstevende op een moeilijke coalitievorming, waarbij de Conservatieven bijvoorbeeld de steun van de Schotse nationalisten (SNP) zouden nodig hebben. Die halen 56 van de 59 Schotse zetels binnen. Dat is maar liefst negen keer meer dan bij de vorige verkiezingen in 2010.

De eurocritici van UKIP halen maar 1 zetel. UKIP-leider Nigel Farage haalt het in zijn kiesdistrict niet. Farage had zelf al laten weten dat hij aftreedt als hij niet zou verkozen worden.  

Tekenend voor de nederlaag van Labour is het kiesdistrict Nuneaton, in het centrum van het Verenigd Koninkrijk. De peilingen voorspelden er een nek-aan-nek-race en Miliband had gehoopt daar te winnen, maar is daar niet in geslaagd. Integendeel, de Conservatieven versterken er hun positie nog, met 2.813 extra stemmen. Een zetel in Nuneaton voor Labour was cruciaal om een kans te maken op Downing Street 10.