De slachtoffers van de ex-basketcoach uit Diepenbeek, die de jonge speelsters stiekem had gefilmd onder de douche, reageren teleurgesteld op het feit dat de man woensdag is vrijgesproken door het hof van beroep in Antwerpen.

De 26-jarige coach werd op 30 januari 2011 betrapt toen hij met zijn gsm stiekem beelden maakte van de speelsters van zijn damesbasketploeg in hun kleedkamer. Naar aanleiding van dat incident werden er bij een huiszoeking een dag later twee computers in beslag genomen.

Daarop werden tal van bestanden aangetroffen met foto’s en filmpjes van naakte jonge vrouwen, zowel meerderjarig als minderjarig, die aan het douchen waren in de sporthal. De beelden waren tussen februari 2010 en januari 2011 gemaakt via een sleutel- of verluchtingsgat.

De twintiger bekende dat hij ze maakte. Hij was de enige die de foto’s en filmpjes bekeken had en had ze ook niet verspreid aan derden. Hij had de slachtoffers ook niet gedwongen, want zij waren zich er niet eens van bewust dat hij de beelden gemaakt had. Gelet op dit alles, oordeelde het hof dat er van aanranding van de eerbaarheid geen sprake was.

'Voel me misbruikt'

'Er kijkt iemand naar je als je naakt onder de douche staat. Dat voelt sowieso al niet prettig. En als het dan nog om een vertrouwenspersoon gaat, maakt het dan nog zoveel erger. Je kan ergens wel zeggen dat ik me misbruikt voel', klinkt het bij een van de speelsters.

De verrassende uitspraak kwam hard aan bij de speelsters. 'We zijn teleurgesteld dat we zoveel moeite hadden gedaan en toch een beetje gelijk hadden gekregen en erkend werden als slachtoffer, maar dat is nu weggenomen.'

De meisjes hebben nooit excuses gekregen van de coach, terwijl ze dat wel verwacht hadden. 'We hebben niet het gevoel dat hij zich er slecht bij voelt', klinkt het.

Voorwaarden voor ex-trainer vervallen

Het hof baseerde zich daarvoor op een arrest van het Hof van Cassatie van 31 maart. ‘Het heimelijk filmen van een naakt persoon, zonder diens toestemming en medeweten en zonder dat daarbij enige fysieke of morele dwang wordt aangewend, kan niet beschouwd worden als een aanranding van de eerbaarheid met geweld of bedreiging, ook al werd het slachtoffer verschalkt’, luidt het.

In eerste aanleg was de coach wél veroordeeld tot achttien maanden cel met uitstel. Hij had toen ook enkele voorwaarden opgelegd gekregen, die hij vijf jaar diende na te leven. Zo moest hij zich laten behandelen voor zijn grensoverschrijdend seksueel gedrag, mocht hij geen damesploegen meer trainen en moest hij uit de buurt van de slachtoffers blijven. Door zijn vrijspraak vervallen nu ook al die voorwaarden.

Slachtoffers blijven achter

De zeventien slachtoffers die zich burgerlijke partij hadden gesteld en die in eerste aanleg ieder 375 euro schadevergoeding hadden gekregen, blijven met lege handen achter en draaien zelf op voor de gerechtskosten.