‘Vlaams Energiebedrijf (VEB) bespaart Vlaamse overheid 12 miljoen euro’
Foto: Siebe Swart

‘Zonder het Vlaams Energiebedrijf (VEB) zou de Vlaamse overheid dit jaar geen 12 miljoen euro besparen.’ Dat heeft Andries Gryffroy, Vlaams parlementslid voor N-VA en afscheidnemend voorzitter van het VEB, woensdag gezegd.

Het Vlaams Energiebedrijf is niet onbesproken. In 2009 lanceerde N-VA het idee om een Vlaamse concurrent voor Electrabel in het leven te roepen. Het werd in 2012 ook effectief opgericht, maar het kwam traag van de grond en de doelstellingen werden bijgestuurd.

Vooral vanuit Open Vld - toen nog oppositiepartij, nu in de regering - kwamen er vragen over het nut van het bedrijf.

57 Vlaamse overheidsklanten

De regering-Bourgeois besliste uiteindelijk om er een dochteronderneming van het Vlaamse investeringsvehikel PMV van te maken, met als opdracht de aankoop en doorverkoop van energie aan de centrale en lokale Vlaamse overheid.

Sinds 1 januari 2015 gebeurt dat ook effectief. Het VEB telt al 57 Vlaamse overheidsklanten. Dat gaat over grote spelers zoals vervoersmaatschappij De Lijn en het Agentschap Wegen en Verkeer, maar ook OCMW’s, gemeenten en onderzoekscentra zijn klant.

Gryffroy en Huybrechts deden er op een persconferentie alles aan om het bestaan van hun bedrijf te rechtvaardigen. ‘Mocht het VEB niet bestaan, dan had de Vlaamse overheid dit jaar geen 12 miljoen euro kunnen besparen’, berekende Gryffroy.

Niet alleen zullen de 57 Vlaamse overheidsklanten dit jaar 9,8 miljoen euro besparen op hun energiekost, ze zullen ook jaarlijks 2,2 miljoen euro besparen doordat ze minder facturen krijgen, die bovendien elektronisch en rechtstreeks in hun boekhouding geleverd worden.

‘Besparingen tot 40 miljoen euro’

Het VEB heeft de ambitie om binnen de drie jaar energie te leveren aan 30 procent van de doelgroep van overheidsinstellingen, tegen 8 procent op dit moment. Dat zou volgens Gryffroy neerkomen op een besparingspotentieel voor de leveringen van 40 miljoen euro per jaar. Nieuwe voorzitter Bart Huybrechts wil vooral de samenwerking met de lokale besturen opvoeren.

Voorts zal het VEB ook overheidsinstellingen helpen om energie-efficiënter te werken. Vanaf volgend jaar wil het bedrijf met zijn klanten nadenken over vraagsturing, een aanpassing van het verbruik aan het aanbod.

Het verbruik kan zo geoptimaliseerd worden in functie van de prijs. Zo kan de airco in een administratief centrum aangepast worden op basis van de hoogte van de energieprijzen. Tegelijk worden mogelijke stroomonderbrekingen vermeden, klinkt het.