De Britse verkiezingen: het kiessysteem en de polls
Nigel Farage van UKIP (L) en Nick Clegg (M) van de Liberaal Democraten. Foto: Reuters

Het Britse kiessysteem ligt de jongste jaren onder vuur. Het zou verouderd zijn en voor ‘politieke chaos’ zorgen. Als het systeem van kiesdistricten afgeschaft zou worden, zou het parlement er na deze verkiezingen heel anders uit gaan zien.

De reden hiervan is heel eenvoudig. Het land is verdeeld in kiesdistricten en de kandidaat die het meeste stemmen haalt in zijn district, krijgt de parlementszetel. Het is erop gericht om een van de twee grote partijen een volstrekte meerderheid te laten halen.

Nieuwe partijen worden hier sterk door benadeeld. Neem UKIP, de anti-Europapartij van Nigel Farage. Die staat in peilingen op 13 procent en is daarmee de op twee na grootste partij. Maar vertaald in zetels zou UKIP er nauwelijks drie halen.

Referendum

In 2011 hadden de Britten een referendum over het kiessysteem. De partijen die door het systeem niet bevoordeeld worden, als de Liberaal-Democraten, waren hier sterk voor. Maar 68 procent stemde tegen, waardoor Labour en de Conservatieven nog altijd een sterk voordeel hebben op het eiland.

Polls

Mocht het systeem veranderd zijn, dan waren UKIP en de ‘LibDems’ nu een stuk groter geweest. In het huidige systeem zijn de Conservatieven en Labour nog altijd aan zet, blijkt uit een peiling van The Guardian.