De Britse verkiezingen: wie is wie?
nick cleg Foto: AFP

Volgens The Times en The Daily Telegraph staat Groot-Brittannië voor weken van politieke chaos. Donderdag moeten de Britten naar de stembus en het is nog altijd volstrekt onduidelijk wie de verkiezingen zal winnen.

Samengevat komt het erop neer dat ofwel Ed Miliband (Labour) ofwel premier David Cameron (Conservatieven) de verkiezingen wint. Maar geen van beiden zal genoeg zetels halen voor een volstrekte meerderheid. Niet voor niets zei Nick Clegg, de leider van de liberaal-democraten: ‘Miliband en Cameron blijven herhalen dat zij zullen winnen. Wel, geen van beiden zal winnen.’

Premier David Cameron - Conservatieven

ALT TEKST

David Cameron maakte een redelijk smetteloze campagne door. Op zich al een prestatie voor een politicus in het met tabloids gevulde Groot-Brittannië. Tijdens de tv-debatten dribbelde Cameron handig, maar maakte één uitschuiver: hij zei dat ‘de stembusgang van 7 mei een beslissend moment wordt voor mijn carrière’. Hij corrigeerde zichzelf meteen door te zeggen dat hij bedoelde ‘voor het land’, maar het kwaad was geschied. Op sociale media werd geschamperd dat Camerons prioriteit in de politiek weer duidelijk was. Bij zijn tegenstanders is hij niet populair door zijn besparingsdrift de afgelopen jaren. Hij zou de rekening bij de lagere klasse leggen en de hogere inkomens niet belasten. Maar zijn anti-Europese beleid werkt op het buikgevoel van de Britten. Hij staat nog altijd bovenaan in de peilingen en maakt grote kans om zijn verblijf op Downing Street te verlengen.

Ed Miliband - Labour

ALT TEKST

Toen Miliband vijf jaar geleden een interne verkiezing won en kopman van Labour werd, waren de Conservatieven blij. De partij van Cameron had het gevoel dat ze de verkiezingen van vijf jaar later al gewonnen hadden. De pers schreef hem jarenlang naar beneden. Hij had een irritant stemgeluid, een platte neus, pandaogen en gekke lippen. In de peilingen deed hij het ook niet goed, hij was de minst populaire oppositieleider sinds jaren. Maar de tv-debatten rondom deze verkiezingen hebben voor een ommekeer gezorgd. Charisma heeft hij nog steeds niet, maar hij weet waar hij het over heeft. Om zijn stijgende lijn tijdens in de polls nog een duwtje in de rug te geven, begon een 17-jarig meisje de hashtag #milifandom op twitter. De hashtag werdtrending en Miliband staat er mede dankzij het meisje beter voor dan ooit. Hij lijkt samen met Cameron de enige serieuze kanshebber voor het premierschap.

Nick Clegg - Liberaal Democraten

ALT TEKST

Het is de verwachting dat Nick Clegg het donderdag niet zal halen bij Britse kiezer. Maar ondanks dat hij niet veel stemmen binnen zal trekken, wordt verwacht dat hij net als in 2010 mee mag beslissen hoe de nieuwe coalitie er uit zal zien. Hij regeerde de afgelopen periode mee met de tories, maar gaf volgens critici Cameron teveel bewegingsruimte. Zijn breekpunten bleken maar weinig waard. Bij de lokale en de Europese verkiezingen liepen de kiezers de jongste jaren dan ook massaal weg. Ook voor de nationale verkiezingen van nu donderdag zetten alle peilers hem op zwaar verlies. Zijn Liberal Democrats zouden deze keer geen kwart, maar slechts 7 of 8 procent van de kiezers kunnen charmeren. Maar het belangrijkst worden de cijfertjes. Kunnen de LibDems een van de twee grote partijen aan een meerderheid helpen? Dan kan er gedeald worden.

Nicola Sturgeon - Scottish National Party

ALT TEKST

Sinds de komst van Sturgeon eind vorig jaar aan het roer werd het ledenaantal al vier keer zo groot. Ze heeft de linkse partij nog aantrekkelijker gemaakt voor de Schotten die een onafhankelijke staat willen. Want waar de rechterflank bij de Britten van Europa afwil, wil de SNP van de Britten af. Ze stak haar hand al uit naar Miliband, politiek leider van Labour. Hem wil ze Downing Street bezorgen. Maar Miliband zegt vooralsnog ‘neen’. Of dat na donderdag nog zo is, moet nog blijken, want zeker lijkt dat Sturgeon een bepalende rol kan spelen.

Nigel Farage - UKIP

ALT TEKST

UKIP, of ‘UK Independence Party’ voluit. De naam verraadt de idealen van deze partij al. De anti-Europapartij van Nigel Farage begon enkele jaren geleden aan haar opmars. De partij is voornamelijk populair aan de oostkust. In de vele kleine dorpen die daar liggen zijn ze tegen de ‘Londense elite’. Procentueel doet de partij het in de peilingen niet slecht (13 procent), maar dat vertaalt zich door het kiessysteem niet in zetels. UKIP zal hierdoor voornamelijk een bijrol spelen deze verkiezingen. Maar duidelijk is hoe een groot deel van de Britse bevolking denkt.